Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κοινός βηματισμός ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ και οι νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ως ένα ηχηρό ενιαίο μήνυμα, με στόχο να εξαναγκάσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία, τίθεται επί τάπητος στις τρεις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες,  που γίνεται το επίκεντρο των διπλωματικών εξελίξεων στη σκιά και της πυρηνικής απειλής που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Το ενδιαφέρον αυξάνεται από την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και την παρέμβαση που θα κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αφίχθη χθες βράδυ στην Ευρώπη αποφασισμένος για νέες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το ακριβές περιεχόμενό τους, ενώ άγνωστο είναι σε τι βαθμό θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η Ουάσινγκτον πάντως είχε σκιαγραφήσει την πρόθεσή Μπάιντεν να ζητήσει από ευρωπαίους ηγέτες τη στιβαρή επιβολή των κυρώσεων. Από την πλευρά τους οι 27 της Ε.Ε. αναμένεται να ζητήσουν τη συνδρομή της Αμερικής - ως της νούμερο ένα χώρας παραγωγού φυσικού αερίου και LNG - στην προσπάθεια ταχείας απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα υπό την απόφαση που θα λάβουν για κοινή προμήθεια και αποθήκευσή του με επιτάχυνση των διαδικασιών για τους τερματικούς σταθμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ αυτής της στρατηγικής από το Φθινόπωρο, οπότε και είχε υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετική πρόταση για την υιοθέτηση στο ενεργειακό πεδίο ενός παρόμοιου μοντέλου με εκείνο της κοινής προμήθειας των εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη: Τα 5 πιθανά σενάρια του CNN για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν όλα... κακό τέλος για τον Ζελένσκι

Επί τάπητος φυσικά τα τεθούν και τα ζητήματα άμυνας όπως η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κόκκινη γραμμή που θα βάλουν σύμμαχοι και εταίροι στην περίπτωση χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων από τη Μόσχα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλάει για συμφωνία περαιτέρω στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και αποστολή εξοπλισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας. Έμφαση πρόκειται να θα δοθεί και στο ρόλο της Κίνας στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να γίνει το Πεκίνο μέρος της λύσης αντί για πολλαπλασιαστής του προβλήματος, μετά και την ανησυχία που διατύπωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ για επέκταση της πολιτικής στήριξης στη Ρωσία και σε στρατιωτικό επίπεδο. Παράλληλα, θα συζητηθεί η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική  συνδρομή στην Ουκρανία με αίτημα οικονομικής στήριξης στις ΗΠΑ για τη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών ροών.

Οι θέσεις του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός θα  επαναλάβει την άνευ αστερίσκων στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και την ξεκάθαρη στήριξη των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας «όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», σημειώνοντας παράλληλα και την υποδοχή  μέχρι τώρα 13.000 Ουκρανών προσφύγων. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναγάγει τη ρωσική εισβολή σε μάχη της Δημοκρατίας εναντίον του αυταρχισμού στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη «να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας» και ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα τάσσεται στο πλευρό της ελευθερίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας  στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής. Θα δώσει επίσης έμφαση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, κάνοντας ειδική μνεία στη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, υπέρ της προάσπισης της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών.

Αύριο τα νεότερα για την ενεργειακή «καταιγίδα» - δειλά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Το άλλο ακανθώδες θέμα  της συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή καταιγίδα που προκαλεί ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, άρα η δέσμη μέτρων στήριξής τους πέραν του εθνικού επιπέδου, θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στον απόηχο και της νέας ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου χθες μετά τις απαιτήσεις της Μόσχας για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια. Οι ελπίδες για μία συμφωνία άμεσης υλοποίησής τους όμως είναι ελάχιστες, καθώς όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν θα καταθέσει την τελική εισήγηση για την ενεργειακή εργαλειοθήκη το Μάιο, ενώ και οι διαφωνίες των Βορείων δεν άφηναν περιθώρια για άμεσες αποφάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει την ανάγκη άμεσης ρεαλιστικής πανευρωπαϊκής λύσης, προτείνοντας τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης ή εξαίρεσης των συγκεκριμένων δαπανών από τα μελλοντικά ελλείμματα.  Στο μεταξύ η  επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, για το οποίο η Αθήνα έχει δημιουργήσει κοινό μέτωπο με τις χώρες του Νότου, βρίσκει ισχυρή αντίσταση από χώρες του Βορρά, ενώ διαφωνία έχει υπάρξει και για το ευρωομόλογο που ο Γάλλος Πρόεδρος θα επιδιώξει να αναθερμάνει. Στην αυριανή Σύνοδο θα αναζητηθούν μέτρα κοινής αποδοχής, αλλά ακόμα είναι άγνωστο που θα καταλήξουν οι ηγέτες.

Θετικό σημάδι αποτελεί το προσωρινό πλαίσιο που ενέκρινε η Κομισιόν για τη χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να ενισχύσουν με ποσά έως 400.000 ευρώ επιχειρήσεις που πλήττονται υπέρμετρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως εκείνες που δραστηριοποιούνται σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα αλλά και αλιείς. Αυτό ανοίγει μεν το δρόμο για παροχή επιπλέον οικονομικών ενισχύσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά δεν παράσχει το ζεστό χρήμα που έχουν ανάγκη - μαζί και η Ελλάδα - καθιστώντας αναγκαία την εξεύρεση εθνικών πόρων.

Το επιθυμητό τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει τα τετ α τετ, που ξεκίνησε χθες με τον Ντόναλντ Τούσκ και την Ρομπέρτα Μετσόλα στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής, και το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο θα δοθεί η ευκαιρία να τα πει για λίγο κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν ενόψει της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο που προετοιμάζεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.