Μενού
  • Α-
  • Α+

Το χθεσινοβραδινό ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, έκρυβε μια μικρή είδηση αφού οι δυο άνδρες συνομίλησαν για το επικείμενο συνέδριο του ΕΛΚ που θα λάβει χώρα στο Ρότερνταμ και εκεί θα εκλεγεί η νέα του ηγεσία. Όπως όλα δείχνουν τη θέση του Ντόναλντ Τουσκ - που θα επιστρέψει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Πολωνίας - θα πάρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ που άλλωστε ηγείται του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Θυμίζω ότι ο κ. Βέμπερ ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα και συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ιδιωτικό δείπνο που είχαν οι δυο τους, ενώ είδε και άλλους ενδιαφέροντες δρώντες στην Αθήνα.

Στα της συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ που ξεκινά σήμερα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν δεν προβλέπεται - άλλωστε τα δικά μας ζητήματα είναι χαμηλά πλέον στην ευρωατλαντική ατζέντα που βλέπει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο να καταρρέει συθέμελα και μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας να αναδύεται. Φαντάζομαι το ταξίδι στην Ουάσινγκτον θα γίνει αφού τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.  

«Όχι» στις πρόωρες, «όχι» και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου 

Χθες σας έγραφα πως στο Μέγαρο Μαξίμου γελούσαν με τα σενάρια εκλογών το καλοκαίρι. Χθες το επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας πως με δεδομένο το ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, ένας υπηρεσιακός Πρωθυπουργός θα κληθεί σε διάστημα 40 ημερών να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε. «Και αναρωτιέμαι αν αυτό σήμερα συνιστά υπεύθυνη στάση, όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε εκ νέου εκλογές. Τώρα για τα του εκλογικού νόμου θα μου επιτρέψετε να κρατήσω μια «πισινή» γιατί ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις μια διορθωτική κίνηση (σαν μια μικρή αύξηση στο μπόνους ή ένα χαμήλωμα στον πήχη της αυτοδυναμίας). Αυτό δεν τον λες αλλαγή του νόμου άλλωστε, τη βαφτίζεις και νομοτεχνική βελτίωση. 

Τι είδε ο Δένδιας στην Ινδία 

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να γίνει δεκτός από τον Ινδό ομόλογό του δρ. Τζαϊσανκάρ και να μιλήσουν για μια σειρά από θέματα καθότι η Ινδία είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως ήταν φυσικό η κρίση στην Ουκρανία βρέθηκε στην κορυφή της συζήτησης των δυο πλευρών με τους Ινδούς πάντως να κρατούν μια χαλαρή στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή. Θυμίζω πως αντίστοιχη στάση κράτησαν και στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Κατά τα άλλα, όπως μου είπε άνθρωπός μου που βρέθηκε στο ταξίδι μαζί με τον υπουργό, υπήρξε μια σύμπλευση απόψεων, στα θέματα Ανατολικής Μεσογείου και Κυπριακού και όπως σωστά θύμισε ο κ. Δένδιας, «η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Nehru». Από τότε έχει αλλάξει ο κόσμος όλος θα πω εγώ, με την Ινδία να μετατρέπεται σε υπερδύναμη και την Κύπρο να ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.