Πρόσω ολοταχώς για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων φαίνεται να έχει βάλει ο πρωθυπουργός, κρίνοντας ότι η συγκυρία - με την απόφαση της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αναζήτηση νέων πηγών - διαμορφώνει ένα θετικό περιβάλλον για τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον των εταιριών που είχε παγώσει ιδίως τη διετία 2019 -2020 λόγω της κατρακύλας των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και καταδεικνύοντας την ανάγκη κάλυψης του κενού που θα προκύψει, το οποίο δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε βάθος χρόνου μόνο από LNG.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, όπου επανεξετάστηκε με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου όλη η ενεργειακή στρατηγική υπό τα νέα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το σήμα επανεκκίνησης του προγράμματος στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχουν ήδη παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις πετρελαϊκές Τotal και ExxonMobil. Όπως πληροφορείται το Reader, η ΕΔΕΥ ανέλαβε να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με κεντρικό άξονα την επίσπευση του χρόνου αδειοδότησης για τις σεισμικές έρευνες και τις ερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι την άντληση.
Ο στόχος της ενεργειακής αυτάρκειας και το σήμα στους αναδόχους
Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει προϊδεάσει ήδη για σχετικές ανακοινώσεις στο πρόσφατο διάγγελμά του αναφορικά με τα νέα μέτρα έναντι της ακρίβειας, περιγράφοντας το δρόμο προς την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας ως εξής: «Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».
Πέραν της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα μπορούσε να αποτελέσει και νέα πηγή τροφοδοσίας στην Ευρώπη, γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε ένα ηχηρό σήμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης προς τις ανάδοχες εταιρείες, ώστε οι έρευνες να μπουν ξανά στις ράγες. Λέγεται μάλιστα πως τυχόν άρνηση άμεσης κινητοποίησής τους δεν αποκλείεται να επιφέρει αντικατάστασή τους, δεδομένου ότι φέρεται να υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από άλλες μεγάλες πολυεθνικές.
Τα κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο
Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο 2,5 ετών που απαιτήθηκε για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου από τη στιγμή ολοκλήρωσης των ερευνών, οι πληροφορίες θέλουν την ΕΔΕΥ να εκτιμά πως υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ελλάδας. Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων έχει κάνει λόγο για πιθανούς στόχους φυσικού αερίου με κοιτάσματα αξίας 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ΕΛΠΕ, ωστόσο, εκτιμούν ότι για την πλήρη ανάπτυξη των κοιτασμάτων απαιτείται τουλάχιστον μια 5ετία.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κρίνει ότι υπό τα νέα δεδομένα η επανεκκίνηση του προγράμματος αξίζει. Κι αυτό όπως σημείωναν γνώστες των συζητήσεων στο Reader, γιατί αναμένεται να δώσει μια πραγματική εικόνα για το κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης ολοκλήρωσης των γεωτρήσεων και των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων της Ευρώπης για τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.