Ραντεβού είχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σήμερα στη Ρώμη, με στόχο τον συντονισμό για την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να δοθεί άμεση απάντηση στην ακρίβεια στο ρεύμα και την ενέργεια, με την οποία είναι αντιμέτωπες αρκετές χώρες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και σε αυτή συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ψευδές ότι είναι αιχμάλωτος ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης»
Μιλώντας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «ζήτημα κορυφαίας σημασίας τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». «Κοινή πεποίθηση πως είναι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης ότι απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», είπε και τόνισε ότι χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και της ομαλοποίησης της λειτουργίας των αγορών. Οι 4 χώρες συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν γίνεται να είναι μόνο εθνικές. Χθες εμείς ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων. Προτείνουμε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις. Δεν γίνεται να μην συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας. Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι φιλόδοξο, τόνισε και καταλήγοντας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε. «Να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ειδικά στην Μαριούπολη. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε συντονισμό σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των χωρών μας. «Μιλάω για τις συνέπειες της εισβολής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες ανατιμήσεις στην ενέργεια, κυρίως όμως για τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Για την απειλή με άλλα λόγια του πληθωρισμού σήμερα, αλλά και τις προοπτικές της υπέρβασης του και της επιστροφής στην ανάπτυξη αύριο. Kοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης που αφορά κυρίως τους πιο ευάλωτους πολίτες των κρατών μελών μας και τις επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις, απαιτεί την κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.
Δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πολέμου και την ομαλοποίηση των αγορών. Γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γιατί όταν οι τιμές αυξάνονται 4 και 5 φορές καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Συμφωνήσαμε οι 4 χώρες ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Εμείς χθες ανακοινώσαμε μια πρόσθετη δέσμη ενισχύσεων 1,1 δισ. ευρώ για να πλησιάσουν συνολικά οι ενισχύσεις από το φθινόπωρο τα 4 δισ. αλλά οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.
Γι’ αυτό προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Οι αγορές πρέπει να είναι ελεύθερες, αλλά πρέπει να αντανακλούν τις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Κι όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων είναι η ώρα για μία κεντρική παρέμβαση. Μια τέτοια παρέμβαση εισηγούμαστε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και η Πορτογαλία. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά όπως είπε και ο Πέντρο πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων.
Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντούμε από κοινού και σωστά στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μη συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτή. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Πρόκειται όμως και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη Δημοκρατία. Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Εμείς ως Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Δεν πρέπει να ξαναδούμε σε καμία περίπτωση τα ίδια φαινόμενα. Γι’ αυτό πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και όταν χρειάζεται να έχουμε μία ευρωπαϊκή απάντηση άμεσα. Κι αυτή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τους κεντρικούς μας άξονες για μία ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική για περισσότερες ΑΠΕ… με διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας του φυσικού αερίου με περισσότερο LNG, με έμφαση στις διασυνδέσεις. Να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διασυνδέσεις Ελλάδας Ιταλίας, Γαλλίας με Σιβηρική Ήπειρο… διασυνδέσεις με την Αφρική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.