Με τις οικονομικές αντοχές των ευρωπαϊκών χωρών να συρρικνώνονται και τις πληγές του πολέμου στην Ουκρανία να μεγεθύνονται, οι ηγέτες των 4 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα αναζητήσουν σήμερα στη Ρώμη κοινό βηματισμό με στόχο την εντατικοποίηση του pressing στην Κομισιόν για ουσιαστικά και γενναία μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο διαρκές ράλι των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα δίνουν ραντεβού στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τετραμερή μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της επιβαλλόμενης από τον κορονοϊό απομόνωσης.
Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι Πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, θα επιχειρήσουν στις 12 το μεσημέρι να συντονιστούν με γνώμονα μια δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας ώστε να αποφευχθούν οι προτάσεις ημίμετρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανατιμήσεων στη ρίζα του. Επί τάπητος θα θέσουν επίσης τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και το αίτημα της Αθήνας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τα μελλοντικά ελλείμματα ή τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο συμφωνεί και ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Το διακύβευμα είναι να μην κινδυνεύσει η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης και των αχαρτογράφητων νερών που αυτή δημιουργεί.
Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Μέτρα 1,1 δισ. ευρώ σε 3,2 εκατ. δικαιούχους για βενζίνη, φυσικό αέριο - Τι θα γίνει με το επίδομα Πάσχα
Συντονισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου
Με προσδοκία για οριστική εισήγηση της Κομισιόν ως προς την εργαλειοθήκη - απάντηση της Ε.Ε στην ενεργειακή κρίση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 24-25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οι τέσσερις ηγέτες συμμαχούν, προκειμένου να εμφανιστούν με όσο το δυνατόν ενιαία γραμμή για μια παρέμβαση εμβέλειας ανάλογης του Ταμείου Ανάκαμψης για την πανδημία.
Μετά και το ναυάγιο - τουλάχιστον προς ώρας - της γαλλικής πρότασης για ευρωομόλογο, πυρήνα των σημερινών συνομιλιών αποτελεί η διαμόρφωση ανώτατης τιμής της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου όπως το πλαφόν που πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με το σχέδιο 6 σημείων που υπέβαλε στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Εξίσου σημαντικό στοιχείο συζήτησης θα είναι η αποσύνδεση της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο όπως προτείνουν Αθήνα και Μαδρίτη.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνει το ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών αποθεμάτων και της αποθήκευσης για αποφυγή ελλείψεων σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, αλλά και η δυνατότητα κοινής αγοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Ε.Ε., ώστε με την αυξημένη αγοραστική τους ισχύ να καθορίζουν κατ’ ουσίαν σε μεγάλο βαθμό το κόστος και να εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή.
Η πρόταση της Αθήνας για πλαφόν στη χονδρική του φυσικού αερίου
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αγορά χονδρικής στο φυσικό αέριο δεν αντανακλά πλέον τις θεμελιώδεις αρχές της προσφοράς και της ζήτησης και επηρεάζεται από κερδοσκοπικές πρακτικές που εργαλειοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα όχι μόνο στις χώρες του Νότου, αλλά και σ’ εκείνες του Βορρά. Κι αυτό γιατί σταδιακά λήγουν τα μακροχρόνια συμβόλαια που προστάτευαν τους «φειδωλούς» με κλειδωμένες τιμές και οι καταναλωτές τους εκτίθενται εξίσου στις ακραίες διακυμάνσεις «φωτιά» των τιμών. Σύμφωνα με τον ίδιο των Πρωθυπουργό εξάλλου στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που τοποθετήθηκαν επί της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, συμμερίστηκαν την ανάγκη παρεμβάσεων στην αγορά του φυσικού αερίου.
Κυβερνητικές πηγές πάντως τόνιζαν στο Reader ότι στόχος του σημερινού «ραντεβού» στη Ρώμη δεν είναι η συγκρότηση ενός μπλοκ Νοτίων εναντίον Βορείων, αλλά ο στενός συντονισμός των τεσσάρων χωρών μπροστά στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη για μια ριζοσπαστική ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.