Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μετά από 22 χρόνια εξουσίας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «τώρα αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κ. Παπανδρέου έκανε αποκαλύψεις και για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια. Οπως αποκάλυψε, εκείνη την εποχή είχε επισκεφτεί τη Μόσχα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν πήρε απάντηση, παρά μόνο την πρόταση η Ελλάδα να αγοράσει ρωσικά όπλα

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τον «ανταποκριτή» της ΕΡΤ στη Μόσχα

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Παπανδρέου είπε πως: «ξεκίνησε ο Πούτιν σε μία στιγμή που θεώρησε ότι είχε ένα πλεονέκτημα, δηλαδή μία αδύναμη Αμερική λόγω εσωτερικών εξελίξεων, δηλαδή τις ενδιάμεσες εκλογές, μία ΕΕ που είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Βλέπουμε όλο και αποκαλύπτονται πως είχε διεισδύσει με χρήμα και μυστικές υπηρεσίες σε χώρες της Ευρώπης, πρέπει να το αξιολογήσουμε και στην Ελλάδα. Υπήρχε και ένα αίσθημα όλα αυτά τα χρόνια μιας μεγαλομανίας ότι πρέπει να χτίσει μία αυτοκρατορία με αυτόν πρωταγωνιστή. Θεώρησε πως ήταν η στιγμή για μία επίθεση. Το ερώτημα είναι το τι θέλει. Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς. Πολλοί έλεγαν πως υπάρχει το θέμα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας. Αυτά ο Ζελένσκι έλεγε να τα κουβεντιάσουν. Η έκταση του πολέμου δείχνει πως δεν είναι μόνο αυτό. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί και επεκταθεί θα φέρει μεγάλη πίεση. Παρά τις αδυναμίες που βλέπει κατάφερε να ενώσει τις δημοκρατικές δυνάμεις. Βλέποντας αυτές τις κινήσεις υπάρχει ένα ερώτημα το κατά πόσο θέλει να κινηθεί με δικούς του φιλόδοξους στόχους. Γεωργία; Μολδαβία; Οδησσός; Καζακστάν; Παρά τις γενναίες αντιδράσεις της ΕΕ αν συνεχιστεί ο πόλεμος θα υπάρχει πίεση για εμπλοκή». 

«Υπάρχει το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία ειρηνευτική διαδικασία. Αν μπω στο μυαλό των Κινέζων θα έχει δύο προσεγγίσεις. Από τη μία οι δυτικοί τσακώνονται μεταξύ μας, άστους εμάς θα μας βοηθήσει. Από την άλλη μεριά η Κίνα είναι συνδεδεμένη με τη διεθνή οικονομία και έχει την αρχή να μην μπαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών και στην εδαφική ακεραιότητα γιατί έχει υποστεί και αυτή διάφορα από τον ιμπεριαλισμό. Δεν θα ήθελε να κουβαλήσει έναν Πούτιν που έχει δυσμενείς σχέσεις και είναι ηθικά και οικονομικά απομονωμένος. Αρα αν ήθελε μια δημιουργική προσέγγιση, θα έπρεπε η Αμερική και η Ευρώπη να συζητήσουν με την Κίνα για να δουν πως θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μία πίεση προς τον Πούτιν για να βρεθεί μία συμβιβαστική προσέγγιση», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.