Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατ’ ιδίαν συζήτηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη σκιά της επιστολής του προς την ίδια με το σχέδιο 6 σημείων για την επιβολή πλαφόν στη διεθνή χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη σύνδεση των αγορών ΗΠΑ-ΕΕ-Ασίας, είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη εξάλλου έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους ευρωπαίους ηγέτες και συμπεριελήφθη σε εκείνες, που θα εξετάσει η Κομισιόν για να υποβάλλει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Μαρτίου, το οποίο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Κατά πληροφορίες οι δυο τους συζήτησαν και για την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι απόψεις τους συγκλίνουν.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα ιστορικά ξοδεύει πολλά σε αμυντικές δαπάνες» - Τι είπε για την ενεργειακή κρίση

Την πρόταση του πρωθυπουργού έχουν στηρίξει έως τώρα ξεκάθαρα η Ισπανία και το Βέλγιο ενώ μέχρι το επόμενο τακτικό Συμβούλιο μένει να φανεί πως αυτή μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.

Τετ α τετ με τον Όλαφ Σολτς με φόντο την Τουρκία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, με αντικείμενο την επικείμενη συνάντηση αμφότερων με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα αντίστοιχα και με φόντο τον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Άγκυρα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Χαμηλές προσδοκίες της Αθήνας για το γεύμα με Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως η Αθήνα έχει χαμηλές προσδοκίες για την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς γνωρίζει ότι οι μείζονες διαφορές των χωρών μας δεν επιλύονται μέσα σε μία ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, θα προσέλθει σε αυτή με ειλικρινή διάθεση διαλόγου, αυτοπεποίθηση και καμία έκπτωση από τις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές της Ελλάδας.

«Το παράθυρο του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτό, αλλά η πόρτα κλειστή σε απειλές», επαναλαμβάναν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως το ότι δεν διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Ιδίως, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, τώρα που η γεωπολιτική αναταραχή αφορά άπαντες και είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με δεδομένο ότι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει και τις δύο χώρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.