«Καμία χώρα δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μόνη της τις υπέρογκες και συνεχείς αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια». Αυτή τη φράση επαναλαμβάνουν διαρκώς το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά χείλη, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συμβάλλουν στην κατεύθυνση μίας συντονισμένης πανευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την πρωτοφανή «καταιγίδα» που απειλεί όλα τα κράτη μέλη και γιγαντώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ακόμη πιο γενναία η «ασπίδα» προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο τσουνάμι των ανατιμήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρωθυπουργός ανέλαβε νέα πρωτοβουλία, καταθέτοντας δια επιστολής στην Πρόεδρο της Κομισιόν και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα πρόταση για τη δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σε κάθε επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη: Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει στις 10:30 την Τετάρτη – Στο επίκεντρο Ουκρανία και μεταρρυθμίσεις
Το τρίπτυχο της πρότασης του Πρωθυπουργού: Πλαφόν - Reset - ΑΠΕ
Αν και το περιεχόμενο της πρότασης κρατείται από χθες ως επτασφράγιστο μυστικό μετατρέποντας άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο σε «σφίγγες», σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Reader, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται στους εξής 3 πυλώνες:
- Πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.
- Επιτάχυνση των πράσινων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) οδηγούν μαθηματικά στη μείωση της τιμής και συμβάλλουν στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
- Reset στο μοντέλο καθορισμού της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.
Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό το σχέδιο Μητσοτάκη
Το προτεινόμενο σχέδιο - που πιθανότατα θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα - είναι σύνθετο, τεχνικής φύσεως και απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά παράλληλα πεδία. Αναμφίβολα, δηλαδή, είναι φιλόδοξο. Καλά πληροφορημένη πηγή, ωστόσο, θεωρεί πως είναι παραγωγικό, ρεαλιστικό και εφικτό. Και όπως έλεγε στο Reader, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει τον τρόπο υλοποίησής του προς όφελος όλων των κρατών μελών και φυσικά της Ελλάδας με κάθε λεπτομέρεια.
Τι συζητείται για τη χονδρεμπορική τιμή
Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές που επισημαίνουν την ανάγκη καλύτερης ρύθμισης της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού είναι το φυσικό αέριο, ενώ την ίδια στιγμή άλλες τεχνολογίες απολαμβάνουν αναπάντεχα κέρδη. Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι οι τιμές του ρεύματος να αντανακλούν το μέσο κόστος όλων των τεχνολογιών και όχι την οριακή τιμή που διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση η νέα πρόταση του Πρωθυπουργού, συμπληρώνει το «παζλ» εκείνων για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξαίρεσης των δαπανών για την ενέργεια από τα μελλοντικά ελλείμματα, καταδεικνύοντας τη βούλησή του - μαζί με τις δράσεις σε εθνικό επίπεδο - να δημιουργήσει νέες γραμμές ευρωπαϊκής «άμυνας», για την πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και για την υλοποίηση των σχεδιασμών του για την καταβολή της λεγόμενης «επιταγής ακρίβειας» κοντά στο Πάσχα στους πιο ευάλωτους.
Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις τιμές της ενέργειας
Έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο ότι το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται κατά μόνας και θα δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές κοινωνιών και δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε. Ενδεικτικές είναι οι εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις τιμές της ενέργειας. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπολογιζόταν να παραμείνει στα τωρινά υψηλά επίπεδα μέχρι το β’ εξάμηνο του έτους και πλέον επανεκτιμάται σε διάρκεια για ολόκληρο το 2022. Παράλληλα, για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη το 2022, η εκτίμηση του 2,2% πριν από ενάμιση μήνα επαναπροσδιορίστηκε στο 3,4% πριν από δύο εβδομάδες και «σκαρφάλωσε» τώρα στο 5%. Το τοπίο «θολώνει» περαιτέρω από το «κόστος αβεβαιότητας», που αυξάνει το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη.
Η ασφυκτική πίεση που ασκεί η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και η επιτακτική ανάγκη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση την εκτίμηση προ 15 ημερών, τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στη χώρα μας έδειχναν να επαρκούν για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κατόπιν θα χρειαζόταν ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλέον όμως, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, φαίνεται πως για τη συνέχιση της στήριξης θα απαιτηθεί κρατικό χρήμα πολύ νωρίτερα. «Με τα σημερινά δεδομένα ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να ενισχύσει περισσότερο για να επιδοτούμε ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.