Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισχυρό ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων που δοκιμάζει τις αντοχές ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επιδότηση «αντίδοτο» στο ηλεκτροσόκ των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και σχεδιάζοντας ταυτόχρονα - στο βαθμό του εφικτού - μια πρόσθετη «επιταγή ακρίβειας» όπως την ονόμασε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχευμένη στους πιο αδύναμους.

Το δεύτερο μέτρο, ωστόσο, προσιδιάζει με γόρδιο δεσμό για το κυβερνητικό και ιδίως το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι επιπλέον «νάρκες» που έβαλε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνοντας τις αβεβαιότητες, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των όποιων υπολογισμών στην παρούσα φάση και «απενεργοποιούν» τα κομπιουτεράκια μέχρι τα τέλη Μαρτίου (περίπου), οπότε και προσδοκάται να έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των οικονομικών συνεπειών παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο. Τότε εκτιμάται ότι θα είναι δυνατή η αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και άρα της αξίας του επιδόματος που μπορεί να δοθεί και σε ποιους. Κι αυτό διότι όπως έχει επισημάνει ρητά η κυβέρνηση, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στο ράλι των τιμών, αλλά δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Πλειστηριασμοί α' κατοικίας: «Παγώνουν» για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες

Δύσκολη εξίσωση - ο πόλεμος «αποσυντονίζει» τα κομπιουτεράκια

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν παρότι η βούληση είναι δεδομένη και η απόφαση για την «επιταγή ακρίβειας» έχει ληφθεί, η εξίσωση γίνεται εξαιρετικά σύνθετη, αφού οι άγνωστοι «Χ» είναι πολλοί και δεν μπορούν να εκτιμηθούν με σιγουριά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, μίλησε καθαρά για εξαγγελίες εντός του Μαρτίου οπότε και «θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε», αποφεύγοντας έστω να προϊδεάσει για τις ομάδες των εν δυνάμει δικαιούχων του έκτακτου βοηθήματος ακρίβειας και το ύψος του ποσού. Ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτό να ανέλθει στα 200 με 300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, ΑμΕΑ ίσως και άλλες κατηγορίες, αλλά ακόμα όλα είναι στον αέρα.

Ο πόλεμος «καίει» τα σενάρια

«Η κατάσταση δεν έχει αρχή, μέση και τέλος αυτή τη στιγμή. Καλό είναι να μη λέμε τίποτα τώρα», τόνιζε στο Reader κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, αλλά με την καθημερινή αύξηση των τιμών και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία «ό,τι σενάριο και να κάνουμε δεν έχει νόημα». «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα αποφασίσουμε τι ακριβώς θα γίνει, αλλά δεν ξέρουμε πως θα φτάσουμε έως τότε», εξηγούσε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και βάζοντας παράλληλα στο κάδρο τον παρανομαστή της επιπλέον εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα για την Ε.Ε.

Το έτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο είναι το εύρος των δικαιούχων, καθώς - σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή - έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οικονομική καθημερινότητα των πολιτών, όσοι πάρουν το επίδομα θα τους φανεί λίγο και όσοι εξαιρεθούν θα διαμαρτυρηθούν, καθώς πλέον οι ανάγκες είναι πολλές. Συνεπώς ο σχεδιασμός απαιτεί σύνεση και χειρουργικούς υπολογισμούς, ώστε το μέτρο να είναι δίκαιο και να πιάσει πραγματικά τόπο. Η ίδια πηγή παρέθετε ως παράδειγμα τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, για την οποία επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ, και αποδείχτηκε όπως λέει ότι με  την αύξηση της τιμής θα είχαν πάει εντέλει στο βρόντο περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ανακουφιστούν πραγματικά οι πολίτες.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης & ενίσχυση του εισοδήματος

Χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα στο σκοτάδι που προκάλεσε στον πλανήτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης και την εξαίρεση των δαπανών για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Έως τότε η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της μόνιμης μείωσης φόρων και της ενίσχυσης του εισοδήματος των Ελλήνων με κάθε τρόπο, προωθώντας την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει μεσοσταθμικά το 34% και οδεύοντας προς τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο.

Ιδίως για τον ΕΝΦΙΑ, κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε στο Reader,  ότι η δαπάνη ανήλθε εντέλει στα 350 εκατομμύρια ευρώ από τα 70 που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ποσό όπως ανέφερε που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας, αλλά μόνο για ένα μήνα. «Αυτό όμως θα ήταν παροδικό. Ενώ με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν μόνιμα από την επόμενη μέρα 1 δισεκατομμύριο λιγότερα από το 2018», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για επιδότηση λογαριασμών Μαρτίου

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του Reader, ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει ήδη ενημερώσει δια επιστολής τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την ενσωμάτωση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο, η οποία θα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από την 1η Μαρτίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος η επιδότηση θα αφορά πλέον τις πρώτες 310 kWh έναντι των 300 τον Φεβρουάριο, συνεπώς η μέση μηνιαία μείωση θα προσαρμοστεί τον Μάρτιο στα:

  • 40 ευρώ από 39 για τους οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή, την κύρια κατοικία του μέσου νοικοκυριού
  • 53 ευρώ από 51 για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει στα 65 ευρώ/ΜWh.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση θα διατηρηθεί και τον Μάρτιο στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh  για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της. Στα 20 ευρώ επίσης θα είναι η επιδότηση για τη μη οικιακά τιμολόγια, όπως εμπορικά και βιομηχανικά.

Οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως οι προμηθευτές θα λάβουν τις επόμενες ημέρες προκαταβολή ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση του τριμήνου Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.