Τη διαδικασία υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας θα προσφέρει σε αυτούς τους ανθρώπους όσα ο ανθρωπισμός και το διεθνές δίκαιο επιβάλλουν, με στόχο την αξιοπρεπή διαμονή τους στη χώρα μας και τη στήριξή τους για την εύρεση εργασίας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά. Εντός του διαστήματος των 90 ημερών, όπως είπε, θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ήδη ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και οι εκπρόσωποι του τουρισμού, έχουν επισημάνει τη δυνατότητα απορρόφησης εν δυνάμει 10.000 προσφύγων σε κενές θέσεις του κλάδου κατόπιν εκπαίδευσής τους.
Πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα
Ο ίδιος εξήγησε πως Ουκρανοί πολίτες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το εν λόγω Τμήμα.
Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Δικαιωνόμαστε για τις επιλογές μας στον πόλεμο της Ουκρανίας - Στήριξη στα νοικοκυριά όσο χρειαστεί
Ασυνόδευτα ανήλικα
Στην περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενεργοποιείται αυτόματα ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίησή τους αν αυτό είναι απαραίτητο. «Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει στη χώρα μας περίπου 1.500 Ουκρανοί πολίτες, που διέφυγαν του εφιάλτη του πολέμου.
Αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Ε.Ε. για τον μηχανισμό κατανομής ανά χώρα, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην προστασία, την αξιοπρεπή στέγαση τους και τη στήριξή τους για να βρουν εργασία βάσει των προσόντων και των δεξιοτήτων τους. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενήσει η χώρα μας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.