Μενού
  • Α-
  • Α+

Την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Επεσήμανε πως οι ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν «αποβαίνουν εις βάρος της ανθρωπότητας και του ρωσικού λαού» και τόνισε την ανάγκη «να δράσουμε άμεσα». Χαρακτήρισε λάθος τις απαγορεύσεις πολιτιστικών δρώμενων σχολιάζοντας πως όπως δεν απαγορεύτηκε ο Μπετόβεν την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας, δεν πρέπει να απαγορευτεί και ο Τσαϊκόφσκι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη γι αυτή την απόφαση υποστηρίζοντας πως την έλαβε μονομερώς και χωρίς να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Επίσης διερωτήθηκε «πού ήταν και που είναι το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο 48 χρόνια;», τόνισε πως χρειάζεται «ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία» και προειδοποίησε πως «μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες» εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια. 

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες δραματικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μία χώρα στο αίμα και την καταστροφή, επαναφέρει την ανθρωπότητα σε σκοτεινές εποχές. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να υπάρξει εθνική συναίνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία. Είναι στιγμές που επιτάσσουν το εθνικό συμφέρον να συντάσσεται με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μία κρίση σε κομματική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.  «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι σε Πούτιν – Ερντογάν. Παρά τις διαφορές μας πρέπει να ακουστούν σε αυτή την αίθουσα στόχοι για το εθνικό, πατριωτικό συμφέρον, για την ειρήνη και τη συμβίωση των λαών διεθνώς. Πιστεύω ότι η προσπάθεια να αποτυπωθούν κοινοί στόχοι ανταποκρίνονται και σε αυτό που ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους:

  • ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση ειρήνης
  • προστασία εθνικών συμφερόντων 
  • αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου, στο Κίεβο, το Χάρκοβο, σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας. 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για Ουκρανία: Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι απερίφραστα να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων. Να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη στις οικογένειες των ομογενών που σκοτώθηκαν στη ρωσική εισβολή και την θλίψη για κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής από έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας πριν λίγες μέρες. Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν αποβαίνουν εις βάρος της ανθρωπότητας και του ρωσικού λαού. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. 

«Λάθος οι διώξεις από πανεπιστήμια – Οπως δεν απαγορεύσαμε τον Μπετόβεν δεν πρέπει να απαγορεύσουμε τον Τσαϊκόφσκι»

«Δεν αρκεί να μένουμε σε διαπιστώσεις, να κρυφτούμε πίσω από αυτές. Η Ουκρανία φλέγεται και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο και ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε σε αυτές. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Στη δεύτερη περίπτωση οδηγούμαστε σε μία λογική αντιποίνων. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν απέναντί μας τον ρωσικό λαό στο σύνολό του, όχι τον Πούτιν. Οι διώξεις από πανεπιστήμια είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις και η απαγόρευση πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι λάθος. Οπως δεν απαγορεύτηκε ο Μπετόβεν έτσι δεν πρέπει να απαγορευτεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε θετικός στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και επεσήμανε ότι «επιτάσσει να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, να στηρίξουμε τις προξενικές αρχές για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν θα γίνει ανεκτή και δεν θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη, παρότι ουδέποτε λάβαμε στήριξη όταν βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση. Να πρωτοστατήσουμε για να δημιουργηθούν δομές για εγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ. Πρόκειται για θέση μας που στηρίξαμε όταν οι πρόσφυγες έρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία, απέναντι από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Είναι ντροπή να λέμε πως οι Ουκρανοί είναι πρόσφυγες και αυτοί με μελαμψό δέρμα δεν ήταν πρόσφυγες. Ο κ. Μηταράκης το είπε που πρέπει να έχει επίγνωση της ιστορίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η κρίση οδηγεί σε σκληρό ψυχρό πόλεμο – Προβληματισμός για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία»

«Παράλληλα με την ευθύνη που επιβάλλουν οι στιγμές για να έχουμε ένα μίνιμουμ κοινής στάσης, οι δραματικές εξελίξεις επιβάλλουν και να προβληματιστούμε για την ημέρα που ξημερώνει και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο κεφάλαιο. Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να χειριστεί το θέμα της Ουκρανίας με σκοπό την αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών τον 21ο αιώνα. Ολοένα και περισσότερο διαφαίνεται πως η κρίση στην Ουκρανία να μας επαναφέρει σε έναν διπολικό κόσμο, σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο ποια πρέπει να είναι η στάση ης Ελλάδας; Εκεί ξεκινούν οι διαφωνίες μας» είπε ο κ. Τσίπρας. 

«Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο ως γέφυρα ειρήνης των λαών στην περιοχή ή να είναι το φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην ανατολή; Πρέπει η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης ή μέρος της κρίσης; Δεν παίρνετε υπόψη τη θέση της Ελλάδας, την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης και πως αυτά θα υπερασπιστούν σε μία κρίση διαρκείας. Να εκφράσω την ανησυχία και τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι χωρίς συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Αναρωτιέμαι ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα που εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες ειρήνης να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου; Σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζεται μόνος σας, ενός ανδρός αρχή στην Ελλάδα δεν υπάρχει, υπάρχει σε άλλες χώρες και είδαμε τι έγινε» σημείωσε. 

«Πού ήταν και που είναι το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο 48 χρόνια;»

«Οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν ιστορικό πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορική μετατόπιση. Ενώ γυρνάμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου να υιοθετούμε τώρα το δόγμα Παπάγου. Θεωρούμε ότι το ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται αυτές τις ώρες είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Ποιος ευνοείται από τον Ψυχρό Πόλεμο; Πάντως όχι η ΕΕ», είπε και αναφέρθηκε στο Διεθνές Δίκαιο: «Πού ήταν και που είναι το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο 48 χρόνια; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΕΕ τόσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ για την διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία. Ποιος επωφελείται από το διαζύγιο; Η ΕΕ; Ιστορικό λάθος αυτό που διαπράττει ο Πούτιν, ιστορικά η Ρωσία δεν είχε γυρίσει ποτέ την πλάτη στην Ευρώπη. Οφείλει η ΕΕ να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Να επιχειρήσει να μεσολαβήσει στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, να έχει απόσταση όσο χρειάζεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». 

«Ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία»

«Η άποψή μας είναι ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση, αποτελούν έναν ακόμα λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες, η πόρτα να μείνει ανοιχτή. Είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν αποδυναμωμένης Τουρκίας για να δικαιολογήσετε την αναβλητική διπλωματία. Είναι λάθος να λέτε πως η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία. Είναι ανευθυνότητα να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία για κομματικές επιδιώξεις. Να ζητάτε εκ νέου επιταγή για δαπάνες σε εξοπλιστικά. Ειδικά τώρα, ενόψει της επιδείνωσης των εξελίξεων δεν χρειάζεται υπερεξοπλισμός χωρίς διαφάνεια. Για να τελειώνει η πολιτική κερδοσκοπία κύριε Μητσοτάκη, για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι μόνο ένα μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Για τις αυξήσεις στις τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι λάθος επιλογές σας έφεραν τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια πριν ξεσπάσει η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές ενέργειες εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών. Δεν χωρά καμία αμφιβολία για την ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για την βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφασίσατε, τις υψηλότερες τιμές ρεύματος. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια που συμβαίνει σε μεγάλο μέρος του λαού. Μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες. Χρειάζονται αποφάσεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.