Τη στρατηγική της Ελλάδας στη νέα εποχή της «αφυπνισμένης» Ευρώπης και των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται με αιχμή την ένοπλη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα περιγράψει με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή, στις 11 το πρωί, συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε μια πολιτική ομιλία με έντονη γεωπολιτική διάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει το γενικό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της κατεύθυνσης της χώρας μας με επίκεντρο το δόγμα του ιδρυτή της ΝΔ «ανήκομεν εις τη Δύση», που όπως είχε πει πρόσφατα στον Αλέξη Τσίπρα «ισχύει στο ακέραιο» και τη διαχρονική επιλογή της Ελλάδας να στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Θα υπογραμμίσει ότι η στάση της Ελλάδας οφείλει να είναι καθαρή κι ανυποχώρητη και θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν εξίσου ξεκάθαρη θέση, «χωρίς περιστροφές, αστερίσκους και ίσες αποστάσεις», απευθύνοντας παράλληλα μήνυμα εθνικής ενότητας για να εκπέμψουν από κοινού ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην επιστροφή στον 19ο αιώνα.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ναι» Μητσοτάκη στην ένταξή της στο αίτημα για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στη νέα εποχή της Ευρώπης
Η ωμή παραβίαση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ταρακούνησε συθέμελα τη γραφειοκρατική Ε.Ε και το άτολμο ΝΑΤΟ, που οργισμένοι και ανήσυχοι για τους κινδύνους έναντι όλων, αποφάσισαν να χαράξουν μια ηχηρή κόκκινη γραμμή στον αναθεωρητισμό. Ο Ρώσος Πρόεδρος συσπείρωσε ακόμα και τις ευνοϊκές προς τη Μόσχα δυνάμεις. Ξεκλείδωσε αντικειμενικά σκληρές κυρώσεις έναντι «ασπιρινών» του παρελθόντος, οδήγησε ουδέτερα κράτη σε ιστορική μεταστροφή και εντέλει ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. για την αλλαγή παραδείγματος στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, λειτουργώντας ως επιταχυντής της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης.
Αυτή την κόκκινη γραμμή έναντι οποιουδήποτε απειλεί την παγκόσμια ειρήνη θα υπερτονίσει ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας παράλληλα το ρόλο πρωταγωνιστή της Ελλάδας στην αλλαγή εποχής για την Ευρώπη, «όπως της αρμόζει και της αξίζει κι όχι ως παρατηρητή» τόνιζε κυβερνητική πηγή στο Reader. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κεφαλαιοποιεί τώρα για τη χώρα μας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε ο ίδιος προσωπικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, άποψη με την οποία συντάσσονται πλέον σχεδόν όλοι στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαία και η εξ αρχής στάση του «επισπεύδων» υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αλλά και της ευθυγράμμισης με εταίρους και συμμάχους στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, απόφαση της οποίας θα υπεραμυνθεί τονίζοντας ότι οι καθαρές θέσεις αποδεικνύονται εμπράκτως κι όχι με εύκολες λεκτικές καταδίκες.
Η άμυνα της χώρας υπέρτατος αυτοσκοπός
Ταυτόχρονα, εκτιμά - όπως αποτυπώθηκε εύγλωττα κι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - πως αν τα κράτη μέλη δεν αναχαιτίσουν εν τη γενέσει της την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, των διεθνών Συνθηκών, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους «θα θερίσουμε θύελλες». Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει και την προνοητικότητα της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας με τις ισχυρές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, για να τονίσει εκ νέου πως «η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός» και εθνική προτεραιότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Ανάχωμα και στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η στάση του Πρωθυπουργού στοχεύει αφενός στην επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο, αφετέρου στη δημιουργία ενός αναχώματος απέναντι στον μεγαλοϊδεατισμό οποιουδήποτε ηγέτη. Αυτό λειτουργεί ως καμπανάκι και για την επιθετικότητα της Τουρκίας, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσει εκ νέου πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ σε κανέναν και με οποιονδήποτε τρόπο να θίξει τα δίκαιά της. Ήδη μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν πως υπό τις νέες συνθήκες ο Ταγίπ Ερντογάν θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να εγείρει - σύντομα τουλάχιστον - ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά την υπερ - στρατικοποίησή της.
Λύση α λα Ελληνικά για την ενεργειακή κρίση
Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στις αναμενόμενες αναταράξεις στις τιμές της ενέργειας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών. Ειδική μνεία θα κάνει στις προτάσεις που κατέθεσε στη Σύνοδο Κρυφής για ένα ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης , την εξαίρεση των δαπανών για την ενεργειακή ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη στήριξη που θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυσβάσταχτων αυξήσεων.
Τα «αγκάθια» με την αντιπολίτευση
Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Reader, ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Βουλή με διάθεση εθνικής ομοψυχίας όπως απαιτεί η κρίσιμη συγκυρία. Γι’ αυτό και θα αποφύγει τις συγκρούσεις «εκτός αν προκληθεί». Τα πεδία πιθανής τριβής πάντως δεν είναι λίγα. Η αντίδραση της αντιπολίτευσης - με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ - που αντιδρά στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα υπονοούμενα ΣΥΡΙΖΑ περί «αποστάσεων» του Νίκου Δένδια από την εν λόγω απόφαση, η αποχή ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και το πολυσυζητημένο tweet του Αλέξη Τσίπρα με την εικονογράφηση που εξαφανίστηκε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσουν στο τραπέζι, ανεβάζοντας τον πολιτικό υδράργυρο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.