Μενού
  • Α-
  • Α+

Συντονισμένο βηματισμό της Ευρώπης απέναντι στην εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση με πρότυπο το  σχέδιο δράσης απέναντι στην πανδημία με τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την κοινή αγορά εμβολίων, θα προκρίνει ο Πρωθυπουργός στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία (21.00 ώρα Ελλάδος), επισημαίνοντας τον κίνδυνο  περαιτέρω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στη βάση και των εφιαλτικών εκτιμήσεων των αναλυτών το προσεχές διάστημα και σε μια προσπάθεια να μην είναι ουδείς «όμηρος» της Ρωσίας και των απειλών για φυσικό αέριο με 2.000 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα. 

Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση με πρότυπο την πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει υπόψη του Σαρλ Μισέλ και των ευρωπαίων ομολόγων του μία πρόταση 3 μέτρων, ως την κατά τη γνώμη του αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή απάντηση στο ενεργειακό ράλι τιμών, που δοκιμάζει τις δημοσιονομικές αντοχές και των 27 της Ε.Ε., καθώς όλοι με κάποιο τρόπο επιδοτούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Εκτακτα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να λάβουν οι Ευρωπαίοι

Το τρίπτυχο που θα ρίξει στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει το εξής τρίπτυχο:

  1. Συντονισμένες αγορές φυσικού αερίου ως Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση καλύτερης τιμής ως μεγάλος ενιαίος πελάτης
  2. Εξαίρεση κονδυλίων ενέργειας από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση
  3. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα των ρύπων, για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ε.Ε. και τη διευκόλυνση αντιστάθμισης των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Για την πρότασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προλειάνει το έδαφος από χθες, όταν κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ρουμάνο ομόλογό του από το Βουκουρέστι, υπογράμμισε πως βραχυπρόθεσμα απαιτείται λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών, δεδομένου ότι όλα τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα το οποίο είναι «δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο», ανακοινώνοντας την  πρόθεσή του να το θέσει στο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο. Προ 3 ημερών άλλωστε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε επισημάνει το σταθερό αίτημα της Ελλάδας για τη δημιουργία κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022, προκειμένου να στηριχθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εκτός δημοσιονομικών στόχων τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Ως προς την εξαίρεση των κονδυλίων για την ενέργεια από τους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τρία κρίσιμα δεδομένα. Το υπαρκτό ενδεχόμενο να απαιτηθούν το επόμενο διάστημα πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ όσα μπορούν να εκπορευθούν από το ελληνικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και συνεπώς να χρειαστεί παρέμβαση από τον προϋπολογισμό. Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλλει από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ένα εφάπαξ επίδομα στους πλέον ευάλωτους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο διαρκές τρενάκι του τρόμου των τιμών. Αλλά και το στόχο εξόδου της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 που περνάει μέσα από τους δημοσιονομικούς στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπογραμμίσει πως η συζήτηση για την ενέργεια συνδέεται με τον πληθωρισμό και τη δύσκολη εξίσωση επίτευξης της ισορροπίας ανάμεσα στη στήριξη της κοινωνίας, τη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και τη δημοσιονομική πειθαρχία.  

Μέτωπο με Ιταλία - Γαλλία - Ισπανία για κοινή αγορά φυσικού αερίου

Η, δε, πρόταση για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την Ε.Ε. με μεσολαβητή την Κομισιόν, έχει διατυπωθεί από τον κ. Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ την επανέλαβε και τον Δεκέμβριο του 2021. Με την άποψη ότι η άνοδος των τιμών απαιτεί αντιμετώπιση της Ευρώπης σε διαρθωτικό επίπεδο, άλλωστε έχουν ήδη συνταχθεί η Ιταλία, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η Ισπανία. 

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα συντονίζεται απόλυτα με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Θα καταδικάσει εν νέου ρητά ως επικίνδυνη τη μονομερή αναθεωρητική ενέργεια του Ρώσου Προέδρου. Θα συνταχθεί με την Ένωση στην αποφασιστικότητα επιβολής σκληρών κυρώσεων και θα τονίσει την πάγια θέση της Αθήνας κατά της παραβίασης συνόρων με την ισχύ των όπλων και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το ζήτημα εναλλακτικού ενεργειακού εφοδιασμού, με πρωτοβουλίες όπως αυτή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου. 

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Ισραήλ

Πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας μετά την ανάληψη των καθηκόντων. Μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας.  Στις συνομιλίες των δυο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς τις γεωπολιτικές και ενεργειακές επιπτώσεις, μετά και τις προειδοποιήσεις Ζελένσκι και ΗΠΑ για εισβολή της Ρωσίας εντός του επόμενου 48ωρου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης η τουρκική προκλητικότητα, με δεδομένο ότι επόμενος σταθμός του Ισραηλινού Προέδρου θα είναι η Τουρκία που του ρίχνει γέφυρες επαναπροσέγγισης, ενώ την ίδια στιγμή επιμένει στην επιθετικότητα έναντι της Αθήνας αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και ειδικά κεφάλαιο σίγουρα θ’ αποτελέσει η πανδημία.

Η ατζέντα είναι πολύ πιθανό να έχει και αμυντικό χαρακτήρα, με φόντο τις συζητήσεις προμήθειας των ισραηλινής προελεύσεως «υπερόπλων» για την προστασία της χώρας μας από τα τουρκικά UAV που παραβιάζουν συστηματικά τον εναέριο χώρο. Ο λόγος για το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Σιδηρός Θόλος(Iron Dome) που «τυφλώνει τον εχθρό» και το λεγόμενο αντι-drone υπό την ονομασία Θόλος των των Ντρόουν (Drone Dome) που αναχαιτίζει drone, πυραύλους και κάθε είδους βλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ από τον ομόλογό του, με τον οποίο εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.