Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αχνές ελπίδες για αποκλιμάκωση, περισσή δυσπιστία για την πρόθεση της Ρωσίας γι’ αυτή αφού τουλάχιστον ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και ΝΑΤΟ δεν τη βλέπουν ακόμα στο πεδίο, συνεπώς ενεργό τον συναγερμό για μία ρωσική εισβολή, και έντονο το αίσθημα ευθύνης για ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να αποτραπεί μία πολεμική σύρραξη που θα προκαλέσει παγκόσμιους πολυεπίπεδους κλυδωνισμούς, προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που οργάνωσε εκτάκτως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπό το βάρος της ψυχροπολεμικής ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ανατροπή δεδομένων από τους Βρετανούς - «Η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα»

Στη Σύνοδο, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 13.30 στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της Συνόδου Ε.Ε. - Αφρικανικής Ένωσης, οι ηγέτες θα αναζητήσουν την τακτική που είναι ικανή να οδηγήσει στην επικράτηση της διπλωματίας. Πέραν του Προέδρου Μισέλ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την αίσθηση που αποκόμισαν από τις συνομιλίες τους με Ρωσία-ΗΠΑ-Ουκρανία, θα ενημερώσουν αναλυτικά ο προεδρεύων της Ε.Ε., Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, προκειμένου να υπάρξει κοινή αξιολόγηση των δεδομένων και των επόμενων κινήσεων όλων των εμπλεκομένων με γνώμονα μια πιο ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στη Σύνοδο με ειδικό ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία και με στόχο τη συνεισφορά στην ειρηνική διευθέτηση. Η θέση της Ελλάδας, την οποία θα διατυπώσει, είναι  η ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των εν ισχύ διεθνών συμφωνιών, τονίζοντας από μία πολεμική σύρραξη ουδείς θα βγει κερδισμένος. Αυτό επισήμανε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο, καθώς και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ και τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Πολωνίας και της Φινλανδίας.

Η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας πάντως, που εκτινάσσει ακόμα περισσότερο τις τιμές του φυσικού αερίου και όχι μόνο διεθνώς, έχει ανοίξει πιο εντατικά και τη συζήτηση για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας που θα μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια ενέργειας της Ευρώπης (και της νοτιοανατολικής Ευρώπης). Και μπορεί αυτό να μην γίνεται μαγικά ούτε να είναι της παρούσης Συνόδου, καθώς τώρα καίει η απόρριψη του σεναρίου της σύγκρουσης, αλλά είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οπαδός της αναζήτησης εναλλακτικών διαδρομών και η χώρα μας όπως επισήμανε και χθες στο Βελιγράδι, έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματα στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, καθιστώντας εαυτόν σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο. Σε αυτά συγκαταλέγεται ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας και η σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών. Η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης ως πύλης εισόδου υγεροποιημένου φυσικού αερίου, ο αγωγός Ελλάδας - Αιγύπτου ως γέφυρα μεταφοράς για πρώτη φορά καθαρής και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας  από την Αφρική στην Ευρώπη και ο Euro-Asian Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

6η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε - Αφρικανικής Ένωσης & διπλωματικό «μπαράζ» Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει επίσης στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε - Αφρικανικής Ένωσης, η οποία επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αφρική που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων, από την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη μετανάστευση και την κινητικότητα. Για την Ελλάδα, άλλωστε, τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική είναι στρατηγική επιλογή και δρομολογείται ήδη και μέσω της λεγόμενης διπλωματίας των εμβολίων, ενώ κρίσιμο γεωπολιτικά και οικονομικά θεωρείται και το ελληνο-αιγυπτιακό εγχείρημα του αγωγού ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και πλήθος άλλων διπλωματικών επαφών, με τους Προέδρους της Ρουάντα και της Νιγηρίας, ενώ θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι  με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.

Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού την Παρασκευή θα είναι το Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει νέο μπαράζ σημαντικών διπλωματικών επαφών με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, όπου επί τάπητος θα τεθούν οι διεθνείς εξελίξεις. Στο Μόναχο, ο Πρωθυπουργός εκτιμάται πως εξ αντικειμένου της Διάσκεψης θα αδράξει την ευκαιρία να διεθνοποιήσει εκ νέου και τη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και την καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.