Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται για την κυβέρνηση η πολιτική δέσμευση συνέχισης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και η επιδίωξη νέων στοχευμένων παρεμβάσεων υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς πρέπει να συνδυαστούν με τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας ώστε να μη διακινδυνευτεί η τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας, εν μέσω των αβεβαιοτήτων που προκαλούν ο πληθωρισμός και οι διαρκείς αυξήσεις του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ενώ η κρίση στην Ουκρανία κάνει το «κοκτέιλ» ακόμα πιο εκρηκτικό.

Διαβάστε ακόμη: Πληθωρισμός: Στο 6,2% τον Ιανουάριο - Αρνητικό ρεκόρ 25ετίας (πίνακες)

Στο τραπέζι νέο πακέτο στήριξης των πιο ευάλωτων

Με εκπεφρασμένο το «όχι» της κυβέρνησης σε οριζόντια μέτρα, αλλά και πλήρη τη συναίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης στοχευμένο στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα έρθει να προστεθεί στη μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και θα ανακοινωθεί λίγο πριν το Πάσχα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σε χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 η ακρίβεια καταγράφηκε από το 47% των ερωτηθέντων ως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Οι αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» πριν το τέλος Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να είναι σαφής η εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κάθε βήμα να γίνει προσεκτικά για να είναι σταθερό, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, αλλά να μη διαταραχθεί τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του 2022 και της επανόδου στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Συνεπώς νέο πακέτο στήριξης θα υπάρξει. Ακόμα όμως παραμένει άγνωστο τι εύρος θα έχει ως προς το ποσό και τον αριθμό των δικαιούχων. Ουδείς άλλωστε πρέπει να προσπερνά τη συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επικείμενη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενδεχομένως το Μάρτιο, ίσως και αργότερα λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Τη στρατηγική αυτή των στοχευμένων μέτρων λογικής με μετρήσιμα αποτελέσματα, σκιαγράφησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες από τη Βουλή, όταν τόνισε πως: «τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, δίνοντας πάντα πρώτη προτεραιότητα στην ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», καθιστώντας όμως σαφές ότι «δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» σε συνέχεια της δήλωσής του ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην εποχή των μνημονίων.

Το ράλι ανόδου στην ενέργεια μεταφέρεται στο ράφι

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 25ετίας τον Ιανουάριο στο 6,2% κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια. Το ράλι του πετρελαίου συνεχίζεται με την τιμή να έχει φτάσει στα 93 δολάρια στο βαρέλι, περίπου δηλαδή όσο είχε ανέβει το 2014 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία. Εφιαλτική είναι και η αύξηση στο φυσικό αέριο που στα 68 δολάρια χθες βράδυ είναι 7 φορές πάνω σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο. Ενώ και το κάρβουνο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πλέον στα 240 δολάρια. Πλέον, όμως η ενεργειακή κρίση έχει βάλει φωτιά και στο ράφι με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και συνολικά 5,2% στον κλάδο της διατροφής.

Χ. Σταϊκούρας: Πολλά υποσχόμενη η μεγάλη εικόνα αλλά η φωτογραφία της στιγμής έχει σκιές

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλαμβάνει τα μέτρα στήριξης έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια για όσο χρειαστεί, αλλά και να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα, υπογράμμισε και ο Υπουργός Οικονομικών χθες στο Economist. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα τόνισε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά υψηλής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ακριβώς γι’ αυτό όμως, υπογράμμισε πως το επαρκές  δίχτυ για την κοινωνία πρέπει να απλωθεί και στην οικονομία, με την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο των προβλέψεων του προϋπολογισμού παράλληλα με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, προκρίνοντας την συνέχιση εφαρμογής «μίας συνετής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής» γιατί οι προκλήσεις είναι πολλαπλές.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι, παρά την πολλά υποσχόμενη μεγάλη εικόνα, η φωτογραφία της στιγμής  έχει σκιές, εξαιτίας σημαντικών δυσκολιών και προκλήσεων. Δυσκολίες και προκλήσεις ενδογενούς και εξωγενούς προέλευσης», σημείωσε ο Υπουργός και έδειξε ως κρίσιμο το στόχο επανόδου στην επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας , πως η απουσία της μέσα στο περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, καθιστά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πιο ευαίσθητες στη διεθνή μεταβλητότητα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.