Τέλος στην εκλογολογία που πυροδοτούν οι πολλαπλές κρίσεις και το κλίμα πολιτικής πόλωσης, βάζουν κυβερνητικές πηγές, επιμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της τετραετίας. Παρ’ όλα αυτά τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022 ή την Άνοιξη του 2023 δεν σταματούν να διακινούνται. Και κάποια κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, σημειώνουν πως μετά το καλοκαίρι, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει διανύσει περισσότερα από 3 χρόνια διακυβέρνησης η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θεωρείται πρόωρη.
Διαβάστε ακόμη: Αλλαγή ατζέντας με όπλο τον ΕΝΦΙΑ - Το Μαξίμου επιστρέφει στο τερέν της πραγματικής οικονομίας
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, έλεγαν στο Reader πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θιασώτης της ολοκλήρωσης των εκλογικών κύκλων, καθώς αυτό επιτρέπει την υλοποίηση του συνόλου του κυβερνητικού έργου, προσθέτοντας σε αξιοπιστία της χώρας που συνιστά την κορωνίδα της οικονομικής ανάπτυξης. Η πραγματική οικονομία αλλά και η μακροχρόνια ποιοτική ανάπτυξη για όλους, όπως λένε, είναι και το πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να προσηλωθεί τώρα που η πανδημία φαίνεται να οδεύει προς ενδημική φάση, ώστε τα οφέλη των πρωτοβουλιών και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης να αποτιμηθούν με νηφαλιότητα από τους πολίτες και να δρομολογηθούν οι υπόλοιπες πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Υπό το ίδιο πρίσμα, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών απέρριψε χθες και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Η αξιοπιστία στις αγορές χτίζεται δύσκολα και χάνεται εύκολα», τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας την πολιτική σταθερότητα ως το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Ο ίδιος άλλωστε έχει θέσει ως εθνικό στόχο για το 2023 την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα που θα σηματοδοτήσει το «ξεκλείδωμα» τρισεκατομμυρίων από αποταμιευτές και επενδύσεις παγκοσμίως. Και η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει την «πολλή δουλειά που έχει ακόμα να κάνει η κυβέρνηση» αλλά και το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου κάποιες πρωτοβουλίες να αποδώσουν καρπούς, άρα να αποτυπωθούν στη ζωή και στην τσέπη των πολιτών, κυβερνητική πηγή παρέθετε στο Reader ως παραδείγματα: τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο που θα στηρίξει περαιτέρω το ήδη ενισχυμένο εισόδημα των πολιτών, την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας μέσω και των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, την αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ ώστε να μπει τέλος στις εκκρεμότητες ετών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το σχεδιασμό του νέου ΕΣΥ στη μετά covid εποχή και πλήθος εμβληματικών έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Με ξεκάθαρο, άλλωστε, το στόχο της αυτοδυναμίας στις διπλές εκλογές, όπως τον έχει θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιδιώκει την εμπέδωση της αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής της σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση και την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, καθώς επιθυμεί να απευθυνθεί όχι μόνο στο κοινό της παράταξης της ΝΔ αλλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο μακριά από διαχωριστικές γραμμές και κυρίως με το βλέμμα στο πολιτικό κέντρο.
Εκλογικός νόμος
Ο στόχος της αυτοδυναμίας όμως είναι και αυτός που έχει προκαλέσει σενάρια περί ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η ΝΔ τον Ιανουάριο του 2020 και απαιτεί ποσοστό 37%-38%, ενώ τις συζητήσεις επιτείνουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν πως πρόκειται για δύσκολη εξίσωση. Στη φημολογία έβαλε πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο «και θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία».
Αντιστοίχως, κι άλλα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Reader πως αφενός ο Πρωθυπουργός λειτουργεί θεσμικά και όχι με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον, αφετέρου έχει βαθιά πίστη στο έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και δεν προτίθεται να μπει σε «ηττοπαθείς» διαδικασίες, οι οποίες ενέχουν και τον κίνδυνο ενός «αντί-ΝΔ μετώπου». Προσέθεταν, δε, ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, καθώς μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές της απλής αναλογικής, θα γίνει ακόμη πιο σαφής η διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων για την επόμενη κάλπη, όπου θα τεθούν ξεκάθαρα τα διλήμματα και το μεγάλο διακύβευμα για την πορεία της χώρας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.