Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνεισφορά του Τουρισμού, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, λαμβάνει προστιθέμενη αξία. Το 2021 διέψευσε όλες τις προβλέψεις και τις πρωτοφανείς δυσκολίες, φέρνοντας στο πορτοφόλι της Ελλάδας περισσότερα από 10,2 δισ. ευρώ, περίπου στο 55% των εσόδων του 2019. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι πλέον οι συγκρίσεις με τις περιόδους πριν την πανδημία, δεν είναι ρεαλιστικές.

Διαβάστε ακόμη: Αδωνις Γεωργιάδης: Με αγωγή απαντάει στον Παύλο Πολάκη

Ο τρόπος που ταξιδεύουν οι πολίτες έχει αλλάξει. Η ασφάλεια αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής των ταξιδιωτών, παράλληλα με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό, με αφορμή και τους 4 πυλώνες της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού που έθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, και οι οποίες είναι και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

Αναβάθμιση των υποδομών

Πέρσι το καλοκαίρι, μια διαρροή από μια αποχέτευση σε παραλία της Μυκόνου προκάλεσε δυσοσμία σε ολόκληρο το νησί των Ανέμων. Τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα καταλύματα, κοντά στα οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα και να μεταφερθούν σε διπλανά ξενοδοχεία. Οι υποδομές λοιπόν δεν έχουν σχεδιαστεί για τον τεράστιο όγκο των επισκεπτών που δέχονται το καλοκαίρι. Χρειάζεται, λοιπόν, ο άμεσος σχεδιασμός για την αναβάθμισή τους μέσα από δημόσιες επενδύσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα και την αειφορία των προορισμών. 

Δημιουργία task force crisis management

Οι συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης είναι εδώ καθώς οι παθογένειες της κρατικής μηχανής έκαναν για μια ακόμη, φορά την παρουσία τους. Πολυπλοκότητα των νόμων, έλλειψη αρμοδιοτήτων και απουσία war room για τη διαχείριση κρίσεων. Είναι σαφές πως η άμεση επανεκκίνηση και η ολική επαναφορά του τουρισμού περνά μέσα από τη δημιουργία κλίματος ασφαλείας και δημιουργία μιας ομάδας διαχείρισης κρίσεων που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις προβληματικές καταστάσεις. 

Ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος

Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι η διαχρονική έλλειψη δεδομένων στον τουριστικό κλάδο. Δεν έχουμε κοινώς data για να χαράξουμε πολιτική. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η δημιουργία ολοκληρωμένων διαδικτυακών πλατφορμών, η ψηφιακή προβολή και προώθηση τουριστικών προϊόντων, αποτελούν στοιχεία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Upskilling και reskilling

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Η αγορά έχει ανάγκη από υψηλού επιπέδου καταρτισμένο δυναμικό και ανταγωνιστικά προγράμματα κατάρτισης, σύμφωνα με τις ανάγκες του μέλλοντος. Εχει μάλιστα πολύ ενδιαφέρον πως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται σε μια εποχή που οι επαγγελματίες του τουρισμού αναζητούν απεγνωσμένα προσωπικό. 

Αυτοί είναι οι 4 πυλώνες που έθεσε από την πρώτη στιγμή ο κ. Κικίλιας και πάνω σε αυτούς στηρίζεται η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, ως ένα παγκόσμιο brand με ποιοτικό τουρισμό καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν αφορά απλώς έναν κλάδο της οικονομίας. Είναι η μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία ενός πιο εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και πράσινου παραγωγικού μοντέλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.