«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια στιγμή αδυναμίας και εξωτερίκευσης μιας εσωτερικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αισθάνεται να απειλείται δημοσκοπικά από το Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Ο ίδιος ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν από την κακοκαιρία Ελπίς, μιλώντας για εικόνες που «μας πλήγωσαν όλους».
«Η συγγνώμη δεν είναι εργαλείο αποφυγής ή συγκάλυψης ευθυνών. Είναι μία έντιμη αναγνώριση όσων δεν έγιναν καλά. Είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και διόρθωσης. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Και όταν είναι ειλικρινής και συγκεκριμένη και όχι προσχηματική και ασαφής, είναι σημαντικότερη από την παραίτηση ή την αντικατάσταση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή από άλλους, όταν δεν τα κάνουμε καλά. Το αίσθημα ασφάλειας κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε. Ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς και νεκρούς».
Ο ίδιος επέρριψε την ευθύνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό στη διαχειρίστρια εταιρεία του αυτοκινητοδρόμου, υποστηρίζοντας ότι δεν ζήτησε (εγκαίρως προφανώς) διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, παρότι το μέτρο είχε συμφωνηθεί να ενεργοποιηθεί όταν κριθεί αναγκαίο, στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, της Τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων οδικών δικτύων.
«Συμφωνήθηκε αυτό που εφαρμόστηκε ορθά στη Νέα Οδό όπου κινητοποιήθηκε εγκαίρως η εταιρεία και έκλεισε όπως έπρεπε ο δρόμος. Δεν εφαρμόστηκε όμως στην Αττική Οδό με ευθύνη της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να απαντήσει εάν συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη, τι αποφασίστηκε και αν κρατήθηκαν πρακτικά.
«Δεν ανακαλύπτετε την πυρίτιδα. Έχει βγει δελτίο Τύπου που αναφέρει ποια στελέχη της κυβέρνησης συμμετείχαν στη σύσκεψη. Προφανώς συμμετέχω σε πολλές συσκέψεις εκ του ρόλου μου. Όσον αφορά τα πρακτικά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν. Έχει βγει όμως αναλυτική ενημέρωση την οποία μπορείτε να δείτε. Δεν έχει κρυφτεί απολύτως τίποτε σε σχέση με το τι έχει διαμειφθεί στη σύσκεψη αυτή», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη δομή του επιτελικού κράτους, μεταξύ άλλων είπε: «επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά το αντίθετο. Φεύγουμε από το υδροκέφαλο κράτος, η κυβέρνηση θέτει στόχους και τους αναθέτει σε αρμόδιους φορείς και ελέγχει αν εκτελούνται. Επιτελικό κράτος είναι το μηνιαίο υπουργικό συμβούλιο, το ετήσιο σχέδιο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, υλοποιείται από τους αρμόδιους φορείς και ελέγχεται από τους πολίτες. Είναι η κωδικοποίηση, ο κεντρικός ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με διοικητικούς Γενικούς Γραμματείς και η εκχώρηση υπογραφής στους διοικητικούς διευθυντές, το αναπτυξιακό σχέδιο, η εμβολιαστική εκστρατεία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.