Δεν ήταν μια εύκολη τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Και αυτό γιατί το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά βαρύ αυτές τις μέρες. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες συζητούν σε βαρύ κλίμα, ο πρωινός καφές γίνεται εν μέσω προβληματισμού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εν μέσω σκέψεων για το τι και πώς θα αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται και το ζήτημα για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας από εδώ και πέρα. Και αυτό γιατί, ό,τι έγινε έγινε, αλλά από εδώ και πέρα εγείρονται και άλλα ζητήματα, με τη διαχείριση και άλλων έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ σιγά - σιγά θα πρέπει να ξεκινήσει και η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο.
Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση ALPHA: Ευθύνες στην Αττική Oδό, 8 στους 10 επιρρίπτουν ευθύνες στις δομές του κράτους
Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, επέλεξε χθες ένα ιδιότυπο σχήμα στήριξης: στήριξε τη δομή της Πολιτικής Προστασίας και έστειλε μήνυμα στον κ. Στυλιανίδη ότι δεν θα υπάρξει επόμενη φορά που ο κρατικός μηχανισμός θα εμφανίσει τέτοια εικόνα. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι δεν είναι απλώς ζήτημα προσώπου, όσο δομής. Είναι, όμως, και ζήτημα προσώπου, εξ ου και το μήνυμα εστάλη δια της μη αναφοράς του ονόματος του υπουργού κατά την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη.
Και αν κανείς νομίζει ότι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο έγινε άλλη συζήτηση, αυτό δεν ισχύει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν επανήλθε στην κακοκαιρία και στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού, ενώ και ο κ. Στυλιανίδης δεν έλαβε τον λόγο σε κανένα σημείο της συνεδρίασης για κάποιον απολογισμό των πεπραγμένων του. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έστειλε ένα μήνυμα στον υπουργό του, από την άλλη απέφυγε να κάνει μια κίνηση εν θερμώ, αν και στον πρωινό καφέ έπεσαν στο τραπέζι ακόμα και πιο σκληρές ιδέες που αφορούσαν και τον κ. Στυλιανίδη. Με δεδομένο, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λειτουργεί έτσι, το ζήτημα παραπέμπεται για το επόμενο διάστημα.
Αλλαγές σε δομές, ίσως σε πρόσωπα
Βεβαίως, το φιάσκο της Αττικής Οδού και της εν γένει διαχείρισης δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο ως προς τις δομές και τα πρόσωπα και της Πολιτικής Προστασίας. Ως προς τα πρόσωπα, ήδη κάποιοι στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει και συζητούν μια «ενδιάμεση λύση» με έναν διορθωτικό ανασχηματισμό περί την άνοιξη, αν και πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο. Μένει να φανεί ποια θα είναι η διάθεση το επόμενο διάστημα, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν μια ενισχυμένη Πολιτική Προστασία, αλλά δεν θέλουν άλλο κάζο που δεν θα σώζεται με τίποτα.
Πέραν, λοιπόν, των όσων χειρισμών γίνουν ως προς την ηγεσία του υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίοησης των αρμοδιοτήτων. Όπως το έθετε ανώτερη κυβερνητική πηγή, πρέπει να υπάρξει ένα manual που να είναι σαφές ποιος κάνει τι και να μην τίθεται ζήτημα την ώρα της κρίσης. Κάτι αντίστοιχο έχει προβλεφθεί στο νόμο για την Πολιτική Προστασία, αλλά φαίνεται πως χρειάζεται επικαιροποίηση. Παράλληλα, για το Μαξίμου καίριο είναι να ενεργοποιηθεί το ενιαίο συντονιστικό κέντρο με έδρα την Πολιτική Προστασία και όλοι οι ιθύνοντες ή έστω εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων να είναι παρόντες την ώρα της κρίσης, προκειμένου να μην μπορεί στη συνέχεια ο ένας να επιρρίψει την ευθύνη στον άλλο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.