Μενού
  • Α-
  • Α+

«Παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε την Τρίτη ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χόχσταϊν. Ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

Εκτίμησε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό». Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ απέσυραν τώρα την στήριξή τους από τον EastMed, απάντησε ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων, αλλά την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον». 

Συνεργασία με το Ισραήλ για ενεργειακά βλέπει ο Ερντογάν

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed «αφού έκαναν οικονομικές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ακόμη πως αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ. «Έχουμε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο (Ισαάκ) Χέρτσογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο μια «προοδευτική» προσέγγιση με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις της με το Ισραήλ ήταν τεταμένες από το 2010, μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018, μετά τον θάνατο Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.