Το θέμα για θέσπιση ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχε απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει πως η ισχύς του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό, θα είναι οι εννέα μήνες. Η μετάλλαξη Ομικρον, ωστόσο, ήρθε με... φόρα και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους τα κράτη – μέλη.
Διαβάστε ακόμη: Οδηγός επιβίωσης για την επιστροφή στα θρανία - Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Αυτό έγινε και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την επιτροπή των ειδικών και «διαβάζει» καθημερινά τα μηνύματα πίσω από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Έτσι, τα ανησυχητικά στατιστικά που καταφθάνουν καθημερινά από τα τέλη του 2021, αλλά και οι μελέτες των επιδημιολόγων με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν στα χέρια τους, έφεραν την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού δύο μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στο επτάμηνο!
Κάπως έτσι φτάσαμε στη σημερινή ημέρα όπου αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού θα οριστεί στο επτάμηνο και ουσιαστικά θα καταστήσει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προαπαιτούμενο για να συνεχίσουν οι πολίτες από 18 έως 59 ετών να έχουν τα προνόμια του πλήρους εμβολιασμένου!
Η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση έχει διπλό στόχο: Αφενός να αυξήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών με την αναμνηστική δόση και αφετέρου να θωρακιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες με φόντο τον καλπασμό της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινωνία.
Δεδομένη η μεταβατική περίοδος... χάριτος
Όπως είχε γράψει εδώ και μέρες το Reader, η μεταβατική περίοδος θα ισχύει τουλάχιστον ως το τέλος Ιανουαρίου με 1η Φεβρουαρίου. Από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα οι πολίτες που θα έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις (ή το μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση, αλλά ταυτόχρονα δε διαθέτουν ούτε πιστοποιητικό νόσησης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και άρα θα χάνουν όλα τους τα προνόμια και τις προσβάσεις σε μια σειρά δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Για παράδειγμα οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων, ενώ θυμίζουμε ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.
Αλλωστε, το ρεπορτάζ είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει το όριο του επταμήνου για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο υπουργός με τις δηλώσεις του είχε «κλειδώσει» την απόφαση ότι εάν κάποιος δεν κάνει την τρίτη δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, θα θεωρείται ανεμβολίαστος.
Πιθανή η ακύρωσή του μέχρι να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να ακυρώνεται προσωρινά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες που νοσούν με κορονοϊό μελετά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ακυρώνεται έως την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης του πολίτη. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται έπειτα από 14 ημέρες από τη νόσηση και ισχύει για 3 μήνες, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε ακόμη ότι για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης οι ανεμβολίαστοι χρειάζεται να έχουν μοριακό τεστ (PCR) ενώ το rapid test αρκεί μόνο για τους εμβολιασμένους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.