Μείωση στην τιμή των μοριακών τεστ (PCR) αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση. Μέχρι τώρα το πλαφόν που υπάρχει στην τιμή των μοριακών τεστ (60 ευρώ) δεν έχει λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε αντίθεση με τα rapid test, που παρά το πλαφόν των 10 ευρώ, μπορεί κάποιος στα φαρμακεία να το βρει από 5 έως και 7 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τέλος σε όλα τα επισκεπτήρια για 2 εβδομάδες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ακόμη και αύριο τη μείωση της τιμής για τα μοριακά τεστ, προκειμένου οι πολίτες να πληρώνουν πιο φθηνά τα pcr στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον, που προβληματίζει για το εάν μπορεί να διαγνωστεί αμέσως στα τεστ ή όχι. Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωσή του, ζητεί να καθοριστεί η τιμή που θα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά αλλά και να γίνεται συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από θεράποντα γιατρό και διάθεση στους πολίτες με τους ίδιους όρους όπως και των άλλων κλινικο-εργαστηριακών εξετάσεων.
Μιλώντας για τις τιμές στα μοριακά τεστ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Στο pcr test (μοριακό) έχουν "κλειδώσει" στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα. Θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν. Θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, πάντως, Θεοκλή Ζαούτη, η μετάλλαξη Ομικρον διασπείρεται πολύ εύκολα. Ηδη, η διασπορά της μετάλλαξης ανέρχεται σε ποσοστό 70% επί των δειγμάτων. Ομως, ο ίδιος είναι κατηγορηματικός στην αποτελεσματικότητα των rapid test: Το 95% ατόμων με θετικά μοριακά τεστ είχαν και θετικά rapid test. «Υπάρχει αξιοπιστία των τεστ στη μετάλλαξη Ομικρον», σημείωσε.
Μοριακά τεστ: Συνταγογράφηση για όλους ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
«Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επιθυμώντας έτσι να αποκαταστήσει την αλήθεια, όπως υποστηρίζει, για το θέμα του πλαφόν των 60 ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) για τον κορονοϊό.
Ο ΙΣΑ ζητά να καθοριστεί η τιμή που θα επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη, αλλά και να γίνεται συνταγογράφηση των μοριακών τεστ από θεράποντα γιατρό και διάθεση στους πολίτες με τους ίδιους όρους όπως και των άλλων κλινικο-εργαστηριακών εξετάσεων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με αφορμή την είδηση που διακινείται από σήμερα το πρωί μέσω των ΜΜΕ, όπου γίνεται αναφορά πως το πλαφόν των 60 ευρώ ανά PCR test θεσπίστηκε μετά από εισήγηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ.
Δεύτερον, ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων είναι καθαρά συμβουλευτικός και εισηγητικός, το Κεντρικό Κράτος είναι αυτό που μέσω των αρμόδιων οργάνων του αποφασίζει για τη συνταγογράφηση ή μη καθώς και το κόστος τόσο της συγκεκριμένης, όσο και κάθε άλλης ιατρικής πράξης.
Τρίτον, η απόφαση να μην συνταγογραφούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου από την έναρξη της πανδημίας πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ενώ όσον αφορά την τιμή τους, η εισήγηση μας έλαβε υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η τιμή προμήθειας του προϊόντος την περίοδο εκείνη, το κόστος της προσφερόμενης υπηρεσίας, η εύλογη αμοιβή, κλπ. Από τότε όμως που αποφάσισε το Κράτος να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ και καθόρισε και την τιμή διεξαγωγής τους μέχρι σήμερα, άλλαξαν πολλά.
Στο πλαίσιο λοιπόν του θεσμικού μας ρόλου και υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβαση τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
- να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς clawback.
- να διασφαλίσει στους ανασφάλιστους πολίτες το ίδιο δικαίωμα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας.
- να καθορίσει την τιμή του κάθε μοριακού τεστ σε τέτοιο ύψος που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα τα PCR τεστ είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.