Η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Θάνο Πλεύρη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε θέμα χωρίς…να έχει γίνει θέμα. Και αυτό γιατί αρκετοί έπαιρναν τηλέφωνο στο κυβερνητικό επιτελείο, ρωτώντας γιατί έγινε κυριακάτικα σύσκεψη, αν και η απάντηση θα ήταν εύκολη, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός ταξιδεύει σήμερα το πρωί για τη Βουλγαρία, όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο ομόλογό του. Η κεντρική ιδέα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η πορεία της πανδημίας είναι τέτοια που δεν απαιτούνται επιπρόσθετα νέα μέτρα για την πανδημία.
Διαβάστε ακόμη: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με υποχρεωτικά rapid test - Πώς πάρθηκε η απόφαση
Όμως, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη παρούσα στη χώρα μας, στην κυβέρνηση θέλουν γιορτές και ρεβεγιόν με ασφάλεια. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει και το «κενό» του testing για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διανεμηθεί self test σε όλους τους πολίτες. Έτσι, στο τραπέζι ως κεντρικό σενάριο είναι η είσοδος στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης με rapid test και για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διασπορά και να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς. Μάλιστα, συζήτηση έγινε και για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, κάτι που μάλλον δεν προκρίνεται.
Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει μοιράσει δύο self test για όλους πριν και μετά τις γιορτές και ενδιαμέσως θα ζητά ακόμα και από πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να υποβληθούν σε ένα προληπτικό test, επιδιώκοντας να λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Νέα μέτρα: Οχι βιαστικές αποφάσεις
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί για νέα μέτρα, ανεξαρτήτως του τι κάνει η Ολλανδία ή άλλες χώρες που πλήττονται από την Όμικρον. Ρεαλιστικά, οι όποιες αποφάσεις θα εξεταστούν μετά τα Φώτα, με δεδομένο ότι όλα τα μοντέλα δείχνουν προοδευτική έξαρση της Όμικρον από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά. Μετά τα Φώτα, δε, θα υπάρχει εικόνα και για το πώς λειτούργησαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά ως προς την επιδημιολογική εικόνα, με δεδομένο το ότι φέτος όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες θα λειτουργούν κανονικά.
Μια επιλογή που έχει συζητηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εμβολιασμού με την τρίτη δόση, είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει για όλους στους 7 μήνες, όπως συμβαίνει από τα μέσα Δεκεμβρίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Με δεδομένο ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα έχει ημερομηνία λήξης στους 9 μήνες, η ελληνική πρόβλεψη θα είναι αυστηρότερη και άρα θα συνδέεται οργανικά με την αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικους πολίτες. Και, βεβαίως, σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, αλλά ίσως και στις ομάδες των ευπαθών. Κάτι τέτοιο, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει «κλειδώσει», αν και είναι ο…ελέφαντας στο δωμάτιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.