Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρά τις σκληρές προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας η Άγκυρα επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Τις απίστευτες αυτές δηλώσεις, που αποτελούν συνέχεια των όσων έγραψε στην επιστολή του στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας, Σινιρλίογλου. «Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως "σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει  το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά". Κι αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Κι από εδώ και πέρα προχωράμε», είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με την Αθήνα να επιλέγει να μην απαντά στο έωλο τουρκικό αφήγημα, ενώ διπλωματικοί κύκλοι εδώ και καιρό έχουν πει πως η κατάλληλη απάντηση θα δοθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απάντηση του Έλληνα εκπροσώπου.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης στη Handelsblatt: «Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται» - Μήνυμα στον Ερντογάν

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στη γερμανική Handesblatt έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της, ενώ κόλαφος ήταν για την Άγκυρα και η έκθεση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο. Από το 1995 η Τουρκία έχει κηρύξει "casus belli", δηλαδή απειλή πολέμου, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο. Αυτή η απειλή είναι αδιανόητη», είπε ο Πρωθυπουργός, καλώντας μάλιστα τον Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στη λογική. «Δεν είμαστε εμείς που τρέφουμε φαντασιώσεις για αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Ας κοιτάξουμε το μέλλον αντί για το παρελθόν».

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων καταγράφεται η προειδοποίηση που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, , ενώ επικριτικά ήταν τα συμπεράσματα και για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του κράτους δικαίου αλλά και για τη μη εφαρμογή από την Άγκυρα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.