Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, που με εμφατικό τρόπο επικράτησε του Γιώργου Παπανδρέου στον Β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ήταν μόλις 2 ετών, όταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚΑνδρέας Παπανδρέου, κέρδιζε πανηγυρικά τις εκλογές του 1981. Σήμερα, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, 40 χρόνια μετά, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να «αναστήσει» το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα και να το ξαναφέρει στις δόξες του, έχοντας πίσω του 24 χρόνια κομματικής διαδρομής.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ΠΑΣΠίτης με τα 24 χρόνια πορείας και η σχέση του με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Μίας διαδρομής που τον έφερε από τα αμφιθέατρα με τη σημαία της ΠΑΣΠ σήμερα στα μεγαλύτερα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη θέλοντας να επενδύσει στην ανανέωση του κόμματος. Ενα νέο σε ηλικία πολιτικό πρόσωπο, που φέρνει την ανανέωση, όπως ήταν άλλωστε και το βασικό σύνθημα της υποψηφιότητάς του, αλλά και την επιβεβλημένη αλλαγή σελίδας στη φθαρμένη εικόνα της παράταξης, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πολλά κομματικά ένσημα. Βέβαια, οι δηλητηριώδεις αναφορές άσπονδων φίλων περί «στελέχους του κομματικού σωλήνα» δεν είναι κάτι άγνωστο στον Νίκο Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της ομολογουμένως θεαματικής πολιτικής του εξέλιξης στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος είναι όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης; Γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική εκδηλώθηκε από νωρίς, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όταν παρακολούθησε τυχαία μια συνέλευση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός. Έτσι, το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη.

Το 2001 τον βρίσκει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί σταθερά καριέρα επαγγελματικού πολιτικού στελέχους. Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατράπηκε σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο του 2017 έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους. Οσον αφορά τις πιο... προσωπικές πληροφορίες για το άτομό του, έχει έναν γιο 10 ετών, τον Μαρίνο. Του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο πάθος του είναι τα ταξίδια, ενώ ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά όταν οδηγεί του αρέσει να ακούει κλασική μουσική. Παράλληλα, ως άνθρωπος εξοικειωμένος με τις νέες τάσεις στη γενιά του, ασχολείται όσο μπορεί με τα social media.

Η (αναπόφευκτη) σύγκριση με τον Τσίπρα

Η ταύτιση του Νίκου Ανδρουλάκη με την ανανέωση, τουλάχιστον στο κομματικό ακροατήριο, δεν είναι καινούρια υπόθεση. Η ίδια εικόνα τον συνόδευε 13 χρόνια πριν όταν στο 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί στη δεύτερη θέση του Εθνικού Συμβουλίου πίσω από τη Φώφη Γεννηματά. Ηταν η χρονιά του 2008 όταν ο σχεδόν συνομήλικός του, Αλέξης Τσίπρας, είχε αναδειχθεί πρόεδρος του (τότε) Συνασπισμού, βάζοντας τις βάσεις για τις μετέπειτα κοσμογονικές αλλαγές στην Κεντροαριστερά αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που την ίδια εποχή είδαν στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη μία πολιτική εφεδρεία του Κινήματος για το μέλλον κόντρα στη δυναμική, που διέκριναν τα έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, του 33χρονου τότε Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ οποτεδήποτε κλήθηκε να τοποθετηθεί σε υποτιθέμενη σύγκρισή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείτο πάντα την προσωπική εκλογή του στα όργανα του κόμματος από τη βάση, στοιχείο, που κατά τον ίδιο, του προσέδιδε διαφορετικό πολιτικό αποτύπωμα.

Αντίθετα στρατόπεδα με Γιώργο Παπανδρέου

Οσον αφορά τον αντίπαλό του στις εκλογές, Γιώργο Παπανδρέου, ποτέ δεν φαίνεται να υπήρξαν στο ίδιο στρατόπεδο. Στις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2007 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος θα τον προτείνει 7 χρόνια αργότερα, έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, στις 14 Μαρτίου 2013 εκλέγεται από το Πολιτικό Συμβούλιο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. Σε ηλικία μόλις 34 ετών γίνεται το «νούμερο δύο» στο κόμμα με το επιβλητικό 66%.

Στη συνέχεια ανοίγει η πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου. Ως δεύτερος σε ψήφους ευρωβουλευτής του κόμματος δραστηριοποιείται από το 2014 σήμερα πολιτικά στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην εσωκομματική σκακιέρα της Κεντροαριστεράς. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει φιλοδοξίες, τις οποίες αρκετοί θεωρούν υπερβολικές, όμως ο ίδιος δεν τις κρύβει. Δηλώνει παρών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου τον Νοέμβριο του 2017. Περνά στο δεύτερο γύρο, όμως νικήτρια αναδεικνύεται η Φώφη Γεννηματά. Και σε εκείνη την εκλογική διαδικασία όπως και σήμερα εντυπώσεις αλλά και σύγχυση θα δημιουργήσει η δήλωσή του ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει στην Ευρωβουλή.

Τέσσερα χρόνια μετά και μετά τον αιφνιδιαστικό χαμό της Φώφης Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να δείξει πως έχει όλα τα φόντα για να ηγηθεί μίας παράταξης που μέχρι πρότινος έπνεε τα λοίσθια έτσι ώστε να θυμηθεί τις παλιές του δόξες. Μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει αν θα τα καταφέρει...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.