Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια τεράστια νίκη με ποσοστά διαφοράς που θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 30 μονάδες καταγράφει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ)! Πριν καλά - καλά γνωστοποιηθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Ανδρουλάκης ήταν ξεκάθαρο πως θα είναι ο μεγάλος νικητής, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς συγκέντρωσε κοντά στο 69% έναντι 31% του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: LIVE τα αποτελέσματα της μονομαχίας Ανδρουλάκη - Παπανδρέου

Μάλιστα μόλις έγινε γνωστή η διαφορά κι επισήμως, ο Γιώργος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον νικητή των εκλογών και του έδωσε συγχαρητήρια για την επικράτησή του. Νωρίτερα, στον κ. Ανδρουλάκη είχε τηλεφωνήσει για συγχαρητήρια και ο Ανδρέας Λοβέρδος που είχε δηλώσει πως θα τον στήριζε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  Όσον αφορά το τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Παπανδρέου «πρόεδρε θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει».

https://twitter.com/a_loverdos/status/1470103435668344836?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 68,11% και ο Γιώργος Παπανδρέου 31,89%, στο 79,51% της καταμέτρησης. Οι κάλπες έκλεισαν με μισή ώρα καθυστέρηση καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική και αυτή την Κυριακή, καθώς ψήφισαν τελικά 206.126. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη και ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου. Σε περίπτωση εκλογής, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο 6ος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι πρόεδροι

Η εκλογή του 6ου προέδρου του ΠΑΣΟΚ έρχεται 40 χρόνια μετά την νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Από τότε στις 4 δεκαετίες, που μεσολάβησαν, το ΠΑΣΟΚ θα παρέμεινε στην εξουσία συνολικά 20 χρόνια με την πληθωρική προσωπικότητα και το χαρισματικό πολιτικό ταπεραμέντο του Ανδρέα Παπανδρέου να αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ο Σοσιαλισμός γινόταν για πρώτη φορά κυβέρνηση στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της «Αλλαγής» ένα μήνα μετά την εκλογή του να χαρτογραφεί το όραμά του: «Πιστεύω, είναι, πάνω απ΄ολα...ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις ισοτιμίας, αδελφοσύνης. Οραματιζόμαστε μία κοινωνία στη οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν τον εαυτό τους, να ολοκληρώσουν τον εαυτό τους. Οταν και μόνον όταν ο καθένας μας θα έχει τη δυνατότητα αυτή, να ολοκληρώνει τη προσωπικότητα του στο διάβημα της ζωής, τότε θα πω πως έχουμε φθάσει στο Σοσιαλισμό».

Στη συνέχεια ο Κώστας Σημίτης, εκλέχτηκε πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 1996, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας. Συμμετέχοντας από το 1970 στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) ως μέλος του εθνικού συμβουλίου του υπήρξε από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα είχε διακριτό πολιτικό βηματισμό. Bουλευτής Α’ Πειραιά συνεχώς από το 1985 μέχρι και το 2007, ενώ από το 1981 είχε αναλάβει σειρά υπουργικών χαρτοφυλακίων: Γεωργίας (1981-1985), Εθνικής  Οικονομίας (1986-1987), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1989-1990), Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου (1993-1995). Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996 με ποσοστό 41,49% και 162 έδρες και εκλέγεται πρωθυπουργός. Κερδίζει και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου 2000 με ποσοστό 43,79% και 158 έδρες έχοντας και γίνεται ο μακροβιότερος με συνεχή θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η πρωθυπουργία του συνδέθηκε με την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, την ανάληψη και προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τον Κώστα Σημίτη διαδέχτηκε στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενα μήνα αργότερα, στις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με 40,55% και 117 έδρες. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο με ποσοστό 34,03% εκλέγοντας 8 ευρωβουλευτές. 

Το Κίνημα παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου του 2007 με ποσοστό 38,10% έχοντας εκλέξει 102 βουλευτές.  Η πρώτη νίκη του κόμματος με τον Γιώργο Παπανδρέου στο τιμόνι του θα έρθει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 όταν το ΠΑΣΟΚ εκλέγει 8 ευρωβουλευτές με ποσοστό 36,64%. Μετά τη νίκη στις εθνικές κάλπες της 4ης Οκτωβρίου του 2009 με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες ο Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από αδιάλειπτη κοινοβουλευτική παρουσία 38 χρόνων, ορκίζεται 11ος πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας (6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011). 

Από τη θέση αυτή αντιμετώπισε την προοπτική χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Η διακυβέρνηση της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Η δραματική κατάσταση της εθνικής οικονομίας τον οδηγεί σε αμφιλεγόμενες και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις με αποκορύφωμα το διάγγελμα της 23ης Απριλίου από το Καστελόριζο με το οποίο η Ελλάδα προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Αλλά και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα».

Στις 17 Ιουνίου του 2011, με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο Ευάγγελος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών. Μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 το ΠΑΣΟΚ στήριξε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με παρουσία έως τότε στα κοινοβουλευτικά έδρανα του κόμματος για 19 συνεχή χρόνια και έχοντας θητεύει σε διάφορες υπουργικές θέσεις από το 1993, παραμένει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών μέχρι τις 18 Μαρτίου του 2012 οπότε και εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αποχωρεί από την κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις εκλογές του Μαΐου και στη συνέχεια του Ιουνίου του 2012. 

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με ποσοστό 13,18% και 41 έδρες. Στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου 2012, που ακολουθεί, το Κίνημα με ποσοστό 12,28% και 33 έδρες συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, το Κίνημα συμμετέχει με πολιτικά στελέχη και ο πρόεδρός του ορκίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όμως είναι σε συνεχή πτώση, γεγονός που επιβεβαιώνεται στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου του 2014 λαμβάνοντας με το σχήμα τις Ελιάς, 8,02%. Η χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας του Κινήματος θα καταγραφεί στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν το κόμμα θα λάβει 4,68% εκλέγοντας μόλις 13 βουλευτές. 

Η εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2015 συνέπεσε με την πιο δύσκολη στιγμή της 40ετούς τότε ιστορίας του. Η κοινωνία είχε γυρίσει την πλάτη στο Κίνημα χρεώνοντας του την οικονομική κατάρρευση λόγω παθογενειών κατά τη μακρά διακυβέρνηση του αλλά και καταστροφικών επιλογών την περίοδο 2010-2011. Το εκλογικό σώμα είχε τιμωρήσει στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά έθετε ως αποστολή της καταρχήν την ενότητα του κόμματος και εν συνεχεία την αύξηση των εκλογικών ποσοστών του. Πράγματι, το πρώτο τεστ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 είναι ικανοποιητικό καθώς το Κίνημα συμμετέχοντας στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λαμβάνει ποσοστό 6,28% και 17 έδρες. Η ανοδική τάση και η αύξηση της κοινωνικής αποδοχής του κόμματος, ως Κίνημα Αλλαγής πλέον, αποτυπώνεται στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 λαμβάνοντας ποσοστό 7,7%. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ αυξάνει περαιτέρω την εκλογική δύναμή του φτάνοντας το 8,10% εκλέγοντας 22 βουλευτές.

Στην προσπάθεια επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, που θα αποτελέσει το βασικό στόχο του 6ου προέδρου του από την νέα χρονιά, τα πιστεύω της Φώφης Γεννηματά, η οποία έφυγε από την ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021, για την επανεκκίνηση του κόμματος έχουν τη δική τους αξία: «Πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ανασυγκρότησης του Μεγάλου Προοδευτικού Χώρου. Πιστεύω ακράδαντα, σε μια παράταξη, που θα προέρχεται από την κοινωνία, θα ενώνει δημιουργικές ιδέες και προοδευτικές δυνάμεις για να υπηρετεί τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πιστεύω ότι σήμερα το Πολιτικό μας χρέος, είναι να ανασυνθέσουμε τον πολιτικό και κοινωνικό μας χώρο. Να δημιουργήσουμε τους όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από τη Δεξιά όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες και πλάνες. Πιστεύω σε μια ισχυρή προοδευτική παράταξη με προγραμματικό λόγο που θα απορρίπτει τις στείρες παραδοσιακές αριστερές εμμονές, το λαϊκισμό, αλλά όχι τη λαϊκότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.