Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενδιαφέροντα μηνύματα για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμπεριέχονται στο πολυσέλιδο κείμενο του κυβερνητικού συνασπισμού των τριών κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων που δόθηκε προ ολίγου στη δημοσιότητα. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκική λίρα: «3 φορές μεγαλύτερος ο βασικός μισθός της Ελλάδας από την Τουρκία» - Μύδροι Κιλιντσάρογλου κατά Ερντογάν

Καταρχάς, η αναφορά στην Τουρκία δεν είναι…καθόλου γενναιόδωρη, τουναντίον είναι μάλλον σκληρή για γερμανικό κείμενο θέσεων, κάτι που καθιστά εμφανή την επιρροή των Πρασίνων στη διατύπωση. «Η Τουρκία παραμένει για εμάς, παρά τις εξαιρετικά ανησυχητικές εσωτερικές εξελίξεις και τις εξωτερικές εντάσεις, ένας σημαντικός γείτονας με την ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ρίζες στην Τουρκία δημιουργεί μια ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και είναι φυσικά μέρος της γερμανικής κοινωνίας. Η Δημοκρατία, το Κράτος-Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, έχουν καταστρατηγηθεί έντονα. Γι’ αυτό δεν θα ολοκληρώσουμε κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν θα ανοίξουμε κανένα καινούργιο. Θα αναβιώσουμε την ατζέντα του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και θα αναζωογονήσουμε την επαφή με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων», υπογραμμίζεται στο κεφάλαιο για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, σε ένα μήνυμα προς την Άγκυρα

Παράλληλα, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ο μηχανισμός για περιορισμό εξαγωγών όπλων σε τρίτες χώρες που προφανώς θέτουν επί τάπητος οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν εγείρει ζήτημα εμπάργκο και για την Τουρκία στην Bundestag.  «Για μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών οπλικών συστημάτων χρειαζόμαστε πιο δεσμευτικούς κανόνες και θέλουμε, συνεπώς, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να διαμορφώσουμε έναν Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις Εξαγωγές Οπλικών Συστημάτων. Τασσόμαστε υπέρ και ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό εξαγωγών όπλων […] Μόνο σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα τεκμηριώνονται επαρκώς δημοσίως, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις», υπογραμμίζεται στη σελίδα 146 του κειμένου. 

Όσο για το μεταναστευτικό, μεταξύ άλλων εκτενών αναφορών, δίνεται και το μήνυμα μη ανοχής στις τακτικές εργαλειοποίησης των μεταναστών. «Το αίτημα ασύλου πολιτών που φτάνουν στην ΕΕ ή είναι ήδη εδώ πρέπει να εξετάζεται επί της ουσίας. Η ΕΕ και η Γερμανία δεν πρέπει να μπορούν να εκβιαστούν. Θέλουμε να αποτρέψουμε την εργαλειοποίηση ανθρώπων για γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό τασσόμαστε υπέρ συμφωνιών με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς  και του ευρωπαϊκού δικαίου», υπογραμμίζεται. 

«Φρένο» για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Την ίδια ώρα, ο νέος γερμανικός συνασπισμός βάζει φρένο στα σχέδια για μεγάλες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που από το 2023, αν δεν έχουμε νέα έκτακτα μέτρα, επαναφέρει τους αυστηρούς κανόνες για τα πλεονάσματα, το έλλειμμα και το χρέος των χωρών. «Θέλουμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει αποδείξει την ευελιξία του. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους και να διασφαλίσουμε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς τους στόχους, προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να γίνει πιο απλό και διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», υπογραμμίζεται. Με άλλα λόγια, δεν αλλάζει η θέση της Άνγκελα Μέρκελ ότι το Σύμφωνο παρέχει αρκετή ευελιξία από μόνο του και για μετά το 2023, όταν επανέρχονται οι αυστηροί κανόνες για πλεονάσματα και χρέος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.