Δεν είναι μυστικό ότι η απόφαση της Αυστρίας να πάρει δραστικά μέτρα, με ένα οριζόντιο lockdown 20 ημερών και την εφαρμογή καθολικής υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στον πληθυσμό από την 1η Φεβρουαρίου σόκαρε την Ευρώπη. Στις ίδιες ράγες κινείται και η Γερμανία, στην οποία πολλά κρατίδια θέλουν ενόψει Χριστουγέννων να εφαρμόσουν με τη σειρά τους οριζόντια μέτρα κατά το αυστριακό μοντέλο, ενώ μέχρι πρότινος διατηρούσαν τα μέτρα για την πανδημία στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη: Γερμανία - Η Μέρκελ «δείχνει» lockdown: «Τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν είναι επαρκή»
Με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο μεταξύ, η κυβέρνηση κάνει εδώ τους δικούς της σχεδιασμούς για τις επόμενες εβδομάδες. Όπως το έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια. Με βάση το πρώτο, το τέταρτο κύμα που στη χώρα μας ξεκίνησε νωρίτερα θα κορυφωθεί, έστω σε υψηλά επίπεδα, και θα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης τις επόμενες μέρες, έστω και με υψηλή πίεση στα νοσοκομεία. Με βάση το κακό σενάριο, η έξαρση θα συνεχιστεί ως και τα Χριστούγεννα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα Υγείας, συνεπώς θα πρέπει να επαναξιολογηθεί και το κοκτέιλ των μέτρων που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση.
Ρεαλιστικά, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν το σενάριο του lockdown τύπου Αυστρίας, εξηγώντας ότι δεν έχει πλέον νομιμοποιητική βάση με πάνω από το 70% των ενηλίκων εμβολιασμένο και είναι σαφές ότι δεν θα τηρηθεί και στο ακέραιο. Υπάρχει, δε, και ο οικονομικός παράγων, καθώς δεν είναι εφικτό για την Πολιτεία να συνεχίσει να στηρίζει με γενναία πακέτα την οικονομία, όπως το έκανε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο και παράλληλα να αναχαιτίζει και τους κινδύνους που γεννώνται για τα νοικοκυριά από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Ειρήσθω εν παρόδω, βεβαίως, η κεντρική εκτίμηση στο Μαξίμου είναι ότι δεν είμαστε πιο κοντά στο «κακό σενάριο» σε σχέση με το πιο «ομαλό». Η εκτίμηση είναι ότι η σταθεροποίηση στα ψηλά έχει ήδη επέλθει και αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, αν και σίγουρα το επόμενο δεκαήμερο θα έχει συντριπτικά νούμερα τόσο για τον αριθμό θανάτων, όσο και για την πίεση στις ΜΕΘ. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο, δε, είναι η καλή πορεία των εμβολιασμών, με περίπου 500.000 πρώτες δόσεις να έχουν γίνει ως τις αρχές Δεκεμβρίου, με βάση τα ραντεβού του Νοεμβρίου, ενώ και η booster δόση πάει καλά, με σχεδόν το 60% των δικαιούχων ως τώρα να την έχει κάνει ή να την έχει προγραμματίσει.
Αν, όμως, ευοδωθεί η πρόβλεψη για το «κακό σενάριο», τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω το πακέτο των μέτρων που έχει λάβει και αυτό θα έχει επιπρόσθετες συνέπειες για τους ανεμβολίαστους. Ένα σενάριο που έχει πέσει ως τώρα στο τραπέζι και δεν υλοποιήθηκε, είναι ο περιορισμός πρόσβασης των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους εστίασης ακόμα και με rapid test. Οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο θεωρούνται πιο δύσκολοι, ενώ, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει εκ νέου συζήτηση για την ενίσχυση της τηλεργασίας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν κλειστοί χώροι, συνδυαστικά και με το κλιμακωτό ωράριο. Όλα αυτά, όμως, ως τώρα είναι σενάρια που μπορεί να μην χρειαστεί καν να ενεργοποιηθούν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.