Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τέταρτο γεωτρύπανο και γεωτρήσεις εκτός Τουρκίας απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να ξεπεράσει την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του υποσχόμενος εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. «Στα πλωτά γεωτρύπανα προσθέσαμε και το τέταρτο πλοίο μας. Αυτό είναι διαφορετικό από τα άλλα, διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα επίπεδο όπου μπορούμε να πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες και εκτός των συνόρων της χώρας μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος την ώρα που πληθαίνουν τα αδιέξοδα στην οικονομία της χώρας του.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ποιοι είναι οι «λαγοί» και τα «γεράκια» του Ερντογάν που βγάζουν ιαχές πολέμου κατά της Ελλάδας

Την ώρα που η Αθήνα ενισχύει τη συνεργασία της με χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία αδυνατεί να επαναπροσεγγίσει το Κάιρο και το Τελ Αβίβ, ενώ επιμένει να τραβάει το σχοινί και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλώντας πως αν δεν ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα για την αναβάθμιση και αγορά των F-16 θα προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις δηλώνοντας ανυποχώρητη για το θέμα των S-400.

Η Ουάσιγκτον παραμένει επίσης αμετακίνητη στην θέση της για τους S-400 προτρέποντας την Άγκυρα να απέχει από εξοπλισμούς ρωσικής προέλευσης. «Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει καμία υποχώρηση», διεμήνυσε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ενώ το State Department με ανακοίνωσή του συνεχίζει να προτρέπει την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα των S-400 και να απέχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, οι ΗΠΑ έχουν μετακινηθεί από την ανησυχία του πώς να αποφύγουν μια «απώλεια» της Τουρκίας προς την Ρωσία και έχουν αποφασίσει να λάβουν σκληρότερα μέτρα και να αντιμετωπίσουν την τουρκική αδιαλλαξία μέχρι τέλους, εξ ου και δεν καλοβλέπουν ούτε το τουρκικό αίτημα για νέες αγορές ή αναβάθμιση των F-16 μέχρι να δουν κάποιο συμβιβασμό με το θέμα των ρωσικών πυραύλων. Όλο αυτό βέβαια ενέχει ένα βαθμό δυσκολίας, αφού ο Ερντογάν έχει χτίσει ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό και αντιδυτικό αφήγημα στο δρόμο προς τις εκλογές του 2023 και ταυτόχρονα θα βάλει σε σκληρή δοκιμασία τη σχέση που έχει χτίσει εδώ και χρόνια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τουρκική παραβατικότητα θα απασχολήσει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ νωρίτερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα αξιολογήσει τα μέτρα που θα υποβάλλει προς έγκριση ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ως ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.