Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η επίταξη γιατρών σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και, εν γενεί, υγειονομικών περιφερειών που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες, σύμφωνα με το Plan B που εκπονεί το υπουργείο Υγείας, προκειμένου το ΕΣΥ να αντέξει και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος των χιλιάδων κρουσμάτων.
Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών» - Τι είπε για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια τελευταία πρόσκληση τις επόμενες μέρες και αμέσως μετά έρχεται η επίταξη. Όχι, βεβαίως, γενικώς και ανυπερθέτως, αλλά στοχευμένα και ειδικά στις ΥΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας/Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Παράλληλα, η επίταξη θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες, προκειμένου να στηριχθούν οι εφιαλτικές εφημερίες που κάθε μέρα καταγράφονται. Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή, δεν θα πρόκειται για πάνω από 100 φύλλα πορείας, καθώς δεν απαιτούνται περισσότεροι ιατροί αυτή τη στιγμή, ενώ ήδη ενεργοποιούνται και γιατροί του ΕΣΥ από νοσοκομεία που δεν πιέζονται τόσο και ενεργοποιούνται στις περιοχές που βιώνουν ασφυξία. Ήδη, δε χθες έφθασαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πνευμονολόγοι από την Αθήνα.
Αλλάζει το 50%-50%
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και ένα διαφορετικό σχέδιο στις προαναφερθείσες περιοχές, όπου τα νοσοκομεία λυγίζουν υπό το κράτος της πίεσης. Πρακτικά, εκεί «σπάει» η αναλογία 50%-50% για COVID και non COVID περιστατικά, καθώς στην εξίσωση μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας. Πρακτικά, με τη βοήθεια ιδιωτικών κλινικών συνεχίζουν να εξυπηρετούνται περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, ενώ προοδευτικά η αναλογία περιστατικών στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος αλλάζει υπέρ των COVID περιστατικών. Πρακτικά, αυτή τη στιγμή, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, η αναλογία είναι στο 60%-40% COVID-non COVID και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, μπορεί να τροποποιηθεί εκ νέου.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τις επόμενες μέρες θα επέλθει μια κάποια σταθεροποίηση, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Και αποκλείουν σε αυτή τη φάση τη λήψη περαιτέρω μέτρων που να αγγίζουν τους εμβολιασμένους, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες και θα επαναλάβει και θα πει και στην ΚΟ της ΝΔ. Αυτό το καθεστώς τουλάχιστον θα διαρκέσει ως τις 22/11, όταν και λήγει η ισχύς των μέτρων, με βάση την ΚΥΑ που εξεδόθη.
Ομολογουμένως, πάντως, η πίεση είναι υπέρμετρη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader.gr, την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 6.105, έναντι 3.687 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 2.418 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. Ακόμα και στον ΕΟΔΥ, όμως, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, με 25.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ τα ενεργά κρούσματα φτάνουν σχεδόν τα 53.000 σε όλη τη χώρα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις στενές τους επαφές που είναι σε καραντίνα, τότε πρόκειται γι 143.000 ανθρώπους περίπου σε καραντίνα.
Μήνυμα από την Κ.Ο. ΝΔ.
Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση στη χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά από καιρό δια ζώσης. Αμέσως μετά, στη συνεδρίαση που θα γίνει στη Βουλή, θα λάβουν τον λόγο και περίπου 30 βουλευτές, αρκετοί από τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές γίνονται κοινωνοί προβληματισμών για την ανάγκη επιπλέον μέτρων, ενώ κάποιοι έχουν οι ίδιοι την άποψη ότι θα έπρεπε να μην αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.