Με self test κι όχι με rapid ή pcr (μοριακό) θα μπαίνουν τα παιδιά έως 17 ετών στους μεικτούς χώρους όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Πλεύρης είπε ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι οι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο, οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεώνονται – από το Σάββατο- σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.
Από τα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, ενώ με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στα νέα μέτρα συμπεριλήφθηκαν και οι εκκλησίες.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ειδικά στα καταστήματα της εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, προειδοποιώντας πως όσοι θα παρανομήσουν θα το μετανιώσουν. Αναφερόμενος δε στην εκκλησία είπε πως θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει η Πολιτεία τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.
Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.
Ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί. Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.
Οπως είπε ο κ. Πλεύρης θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη. Σε ό,τι αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματά, αναμένεται η πρώτη έγκριση από τον EMA να δοθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει 2.000 θεραπείες, ενώ για το χάπι που εγκρίθηκε χθες στη Βρετανία η χρήση του στα αρχικά στάδια της νόσου, έχουμε παραγγείλει 10.000 θεραπείες. Εξήγησε δε πως η χορήγηση τους θα γίνεται κατόπιν εισήγησής από επιτροπή που θα συσταθεί και θα δίνονται κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατασταλμένους και ευπαθείς ομάδες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.