Μενού
  • Α-
  • Α+

Η καλύτερη απάντηση στην ελληνική στρατηγική ως προς την Αίγυπτο ήταν, αν μη τι άλλο, η χθεσινή οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση αποτελεί ένδειξη ότι η Αίγυπτος δεν έχει κατανοήσει ακόμη την χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωνε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  Ήταν, όπως και να έχει, μια έμπρακτη εκδήλωση δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα «μπετονάρει» τη σχέση της με την Αίγυπτο και δεν αφήνει περιθώριο για το Καιρό να αλληθωρίσει προς τη μεριά της Τουρκίας.

Η σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου είναι, ούτως ή άλλως, στρατηγική, όπως μαρτυρά η πρόσφατη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών,  ενώ οι τρεις ηγέτες, οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι,  μέσω της Διακήρυξης της Τριμερούς ξεκαθάρισαν ότι οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας δεν είναι ανεκτές.  Στην Αθήνα θεωρούν σημαντική και τη δέσμευση της Αιγύπτου στην εναντίωση ως προς τις τουρκικές γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες, με δεδομένο ότι η Τουρκία προσπαθεί να την φλερτάρει, πλην όμως η Αίγυπτος επιμένει στη στρατηγική σχέση. Και, βεβαίως, ξεκαθαρίστηκε εκ νέου ότι ο τουρκολιβυκό Μνημόνιο είναι παράνομο και δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα. 

Δείγμα της κοινής στρατηγικής τοποθέτησης των τριών χωρών, όπως εκφράστηκε στην Τριμερή, είναι η συμφωνία Ηλεκτρικής Διασύνεσης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που εκτός της γεωπολιτικής αξίας, είναι εναλλακτική και στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Reader, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζήτησαν κυρίως για την ενεργειακή συνεργασία στο πρωινό τους τετ-α-τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, μιας και η Αίγυπτος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελέσει και έναν εναλλακτικό κόμβο προμήθειας για την Ευρώπη.

Μέσω των ενεργειακών συμφωνιών, δε, η σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου αποκτά βάθος και περιεχόμενο, ενώ οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα πρωτίστως ως τη βασική πύλη εισόδου στην αγορά της Ευρώπης. Εξ ου και το Καιρό δεν πρόκειται να ενδώσει εύκολα στο τουρκικό φλερτ, καθώς η σχέση με την Αθήνα δεν είναι απλά στρατηγική, αλλά πολύπλευρη και αφορά πτυχές που ενδιαφέρουν άμεσα το Κάιρο. Όσο, λοιπόν, η Αθήνα εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου για την Αίγυπτο και αυτή η σχέση ενδυναμώνεται με σημαντικές διμερείς συμφωνίες, τόσο το περιθώριο δράσης για την Τουρκία θα είναι μικρό και η Αίγυπτος θα απορρίπτει την προσέγγιση, αν προηγουμένως δεν έχει συνεννοηθεί με την Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.