Μετά τους «φονικούς» Meteor των ελληνικών Rafale έρχονται οι ισραηλινοί υπερηχητικοί πύραυλοι Rampage για τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας με δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος και καταστροφής των τουρκικών S-400 από αποστάσεις μεγαλύτερες των 150 χιλιομέτρων. Το νέο πακέτο του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει «έξυπνα» όπλα, που αναβαθμίζουν κατακόρυφα το επιχειρησιακό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων διευρύνοντας την εμβέλεια κρούσης του ελληνικού οπλοστασίου.
Η προσθήκη του βαλλιστικού βλήματος αέρος / εδάφους Rampage στα όπλα, που θα φέρουν τα 84 αναβαθμισμένα F-16, δημιουργεί νέα δεδομένα στους αεροπορικούς συσχετισμούς σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Εως σήμερα η Πολεμική Αεροπορία σε επίπεδο όπλων μεγάλου βεληνεκούς διέθετε τους γαλλικούς πυραύλους SCALP-EG με ακτίνα προσβολής τα 300 χλμ, οι οποίοι φορτώνονταν στα Mirage 2000-5 και στο επόμενο τρίμηνο θα «κουμπώσουν» και στα πρώτα Rafale, που θα προσγειωθούν στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Αεροδρόμια, ελλιμενισμένα πλοία, γέφυρες, ενισχυμένοι στόχοι καθώς και στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης απέναντι από τον SCALP-EG των 1.300 κιλών.
Tα βλήματα τύπου cruise των γαλλικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας θα πλαισιώνουν σε λίγο διάστημα οι ισραηλινοί Rampage των 570 κιλών για τα F-16, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού αεροπορικού στόλου, ικανοί να πλήξουν με την πανίσχυρη κεφαλή τους στόχους υψηλής αξίας, όπως αεροπορικές βάσεις, πύργους ελέγχου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις. σταθμούς διοίκησης και ελέγχου, κέντρα ανεφοδιασμού και υποστήριξης καταφύγια αλλά και σημαντικές υποδομές. Το βλήμα προσβολών ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 και προέκυψε από την προσαρμογή και πιστοποίηση από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία των ρουκετών πυροβολικού EXTRA σε μαχητικά αεροσκάφη.
Κάθε ελληνικό F-16 θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 4 πυραύλους Rampage, που έχουν μήκος 4,7 μέτρα, επιτυγχάνοντας μαζικές βολές ακριβείας σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μέρα και νύχτα προσβάλλοντας εγκαταστάσεις κρίσιμης σπουδαιότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι τουρκικές πυροβολαρχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το κορυφαίο οπλικό σύστημα της γείτονα, με τους Τούρκους επιτελείς να προβληματίζονται ήδη για το πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι πλέον από τους ελληνικούς Rampage.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων στρατιωτικών αναλυτών το Ισραήλ ανέπτυξε τους συγκεκριμένους υπερηχητικούς πυραύλους αέρος-εδάφους λόγω της ανάπτυξης συγκροτημάτων S-300 από τη Ρωσία στη Συρία, βάζοντας στο ισραηλινό οπλοστάσιο ένα βαλλιστικό βλήμα, που προορίζεται ειδικά για την εξουδετέρωση στόχων, που προστατεύονται καλά από τα συστήματα αεράμυνας, καθώς και για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων. Μέσω καθοδήγησης με GPS και χάρη στην πολύ υψηλή ταχύτητα του και στη μεγάλη απόσταση βολής είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και να εξουδετερωθεί από τα αντιεροπορικά συστήματα επιτυγχάνοντας «χειρουργικά» χτυπήματα στο σύγχρονο πεδίο μάχης με ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό κόστος συγκριτικά με όπλα αντίστοιχων δυνατοτήτων.
Η ισραηλινή αεροπορία φέρεται να χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον πύραυλο Rampage σε στόχους ιρανικού ενδιαφέροντος στη Συρία την άνοιξη του 2019 εξαπολύοντας επιθέσεις είτε από την Ανατολική Μεσόγειο είτε από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Το συριακό θέατρο επιχειρήσεων αποτέλεσε το πεδίο δοκιμής του νέου αποκτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι σε ένα πυκνό και ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας ρωσικής προέλευσης. Τα πλήγματα ακριβείας των ισραηλινών μαχητικών επί συριακού εδάφους από αποστάσεις ασφαλείας εξασφαλίζοντας για τους πιλότους και τα αεροσκάφη συνθήκες, που δεν υπήρχαν έως τότε, είχαν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση συνολικά της αντιεροπορικής ομπρέλας της Συρίας ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή των Rampage.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.