Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή τόσο για την περίφημη πλέον «Λίστα Πέτσα» όσο και για την υπόθεση της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinion Poll, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλει, δεν προκάλεσε…ταραχή στην κυβέρνηση. Και γιατί, άλλωστε, από τη στιγμή που πρόκειται για ζητήματα που δύσκολα θα επιφέρουν αλλαγή ατζέντας.
Μια τροποποίηση στο Σύνταγμα, όμως, την οποία έφερε η Νέα Δημοκρατία στην αναθεώρηση του 2019, ανοίγει το παράθυρο για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: τη σύσταση Εξεταστικής έστω και με τα 2/5 της Βουλής, ήτοι 120 ψήφους. Η στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεπώς, για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια κρίσιμη μάζα άνω των 120 ψήφων που σημαίνει ότι και η ΝΔ κάτι πρέπει να κάνει, από τη στιγμή που απορρίπτει το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρακτικά, η ΝΔ επεξεργάζεται μια δική της πρόταση που θα περιλαμβάνει και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά. Και αυτό γιατί, όπως λένε στελέχη της γαλάζιας Κ.Ο., αλλά και κυβερνητικές πηγές, δεν μπορεί να ζητείται Εξεταστική για τη σύνδεση μιας εταιρίας δημοσκοπήσεων (Opinion Poll) με ένα έργο που έχει δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον ιδιοκτήτη της εταιρίας και να μην διερευνάται, φερ ειπείν, το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησαν εταιρίες δημοσκοπήσεων όπως η Vox Populi-ανήκε σε στενό συνεργάτη του τότε υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη-ή η Bridging Europe, της οποίας βασικό στέλεχος εμφανιζόταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ραπίδης.
Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΝΔ σκέφτονται το ενδεχόμενο να καταθέσουν δική τους πρόταση για το εν λόγω ζήτημα. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, δε, τα πράγματα είναι ενδιαφέροντα, καθώς μπορούν ταυτόχρονα να υπερψηφιστούν με 120 ψήφους και οι δύο προτάσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Εξεταστική που θα συσταθεί αναγκαστικά θα διερευνήσει την περίοδο ως το 2015 και θα συμπεριλάβει και το «σήμερα».
Όπως εκτιμούν, βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της ατζέντας, με ένα θέμα, όμως, για το οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετοί…σκελετοί στο ντουλάπι της Κουμουνδούρου. Ιδίως στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, οι προαναφερθείσες εταιρίες που δεν διενεργούν πλέον έρευνες είχαν φτάσει πριν τις ευρωεκλογές του 2019 να δίνουν εικόνα…ντέρμπι σε μέσα που πρόσκειντο φιλικά στην τότε κυβέρνηση (Documento, Νέα Σελίδα κ.ο.κ.).
Το θέμα του προγραμματισμού της συζήτησης για την Εξεταστική θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη στη Βουλή. Την Παρασκευή, στο μεταξύ, έχει προγραμματιστεί ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, για την πανδημία, οπότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα…πρελούδιο σύγκρουσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.