Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων: η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ με την οποία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της παρουσίας στρατού σε αυτά, αποτυπώνει τον ολοένα και μεγαλύτερο εκνευρισμό της Άγκυρας μετά την ελληνογαλλική συμφωνία.

Με την επιστολή της, η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, ενώ για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη ζητά ακόμη πιο αυστηρότερό καθεστώς λόγω «εγγύτητας» όπως αναφέρει, στην τουρκική ενδοχώρα. Διπλωματικοί κύκλοι εξηγούσαν πάντως στο reader.gr πως ήδη, από την προηγούμενη επιστολή του Ιουνίου η Άγκυρα είχε φανερώσει τις προθέσεις της στο πεδίο αυτό.

Η απάντηση της Αθήνας έρχεται πάντως σε δυο επίπεδα: το πρώτο είναι το νομικό: στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει διασύνδεση αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας και πουθενά στον κόσμο δεν παραχωρείται κυριαρχία υπό όρους. Και διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν στο reader.gr πως η νομολογία που επικαλείται η Τουρκία στην επιστολή της είναι άσχετη και ανιστόρητη. Υπό αυτή την έννοια το νομικό αφήγημα δεν στέκει και η ελληνική πλευρά θα ετοιμάσει την απάντησή της κατά την πάγια διπλωματική πρακτική μέσω απαντητικής επιστολής της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, κυρίας Θεοφίλου.  

Το δεύτερο πεδίο απάντησης είναι το πολιτικό: Η Αθήνα θεωρεί πως «δεν μπορεί να θέτει ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης μια χώρα που διατηρεί το casus belli κι έχει την αποβατική στρατιά του Αιγαίου έτοιμη απέναντι από τα ελληνικά νησιά». Από εκεί και πέρα η διαπίστωση που υπάρχει στην ελληνική διπλωματία είναι πως η Άγκυρα συστηματικά απομακρύνεται από οποιοδήποτε πεδίο συνεννόησης με την Αθήνα και δυστυχώς οι προσδοκίες για πρόοδο στα ανοιχτά πεδία είναι μηδαμινές.

Επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και της έντασης που ακολούθησε μεταξύ των δυο κρατών. Αν και το περιεχόμενο της συζήτησης μένει απόρρητο, οι δυο πλευρές φαίνεται πως συζήτησαν λιγότερο από δυο ώρες, χωρίς πάντως να διαφαίνεται πεδίο σύγκλισης στα ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που αποτελούν αντικείμενο αυτών των συζητήσεων .

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.