Μενού
  • Α-
  • Α+

Η σημερινή μέρα είναι αναμφίβολα ιστορική και ένας ακόμα σταθμός στην πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχουν προηγηθεί, βεβαίως, και άλλες στην Ολομέλεια της Βουλής: οι κυρώσεις των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και η ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνια, προς Δυσμάς. «Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης», είπε χθες από τη Σλοβενία ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα και της σημερινής του παρέμβασης.

Πέραν της εθνικής ενίσχυσης, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει και τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένη την εμπλοκή πλέον της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας, και συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκη του ΝΑΤΟ αλλά και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με άρθρο του χθες στο Liberal. Παράλληλα, η χώρα μας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες που διαμορφώνονται με το βλέμμα σε ένα κοινό αμυντικό δόγμα, τασσόμενη ευθέως στο πλευρό της Γαλλίας που εμφανίζεται επισπεύδουσα για το ζήτημα.

Εθνική διάσταση

Όπως πληροφορείται το Reader.gr, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει και στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για το αν η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής καλύπτει τη χώρα μας μόνο για επίθεση σε χωρικά ύδατα (περιοχή κυριαρχίας) ή και στην υφαλοκρηπίδα (περιοχή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων). Όπως εξηγούσε αρμόδια διπλωματική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης είναι ως και ενοχλημένος από την έκταση αυτής της συζήτησης, ενώ η συμφωνία στο άρθρο 2 είναι ρητή ως προς την «επίθεση» που αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που βληθεί ένα ελληνικό πλοίο, ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων.

Και, βεβαίως, θα θέσει προ των ευθυνών της την αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, που εν τελεί προσέρχεται με τη γραμμή για «παρών» σε μια συμφωνία, την οποία αναγνωρίζει ως στρατηγικά ορθή. «οι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας», είπε χθες από τη Σλοβενία ο πρωθυπουργός, καρφώνοντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.