Ελλάδα και Τουρκία θα ξεκινήσουν σήμερα τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, με χαμηλές προσδοκίες και από τις δυο πλευρές, λόγω του κακού κλίματος των τελευταίων μηνών. Τις τελευταίες δέκα ημέρες και στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και να αποδείξει πως είναι αποφασισμένη για μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να καταστήσει σαφές πως δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Ερντογάν επανήλθε και χθες κατηγορώντας την Ελλάδα πως στήνει έναν «τρομοκρατικό διάδρομο» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει θεατής με την απάντηση να έρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής: «Έχουμε μεταβλητές πρωτοφανείς και έναν γείτονα ας τον χαρακτηρίσω ιδιαίτερα επεκτατικό, για να μην τον χαρακτηρίσω ιδιαίτερα επιθετικό. Και σε αυτό τον γείτονα, την Τουρκία απαντάμε όποτε χρειαστεί. Και δημόσια και στον μεταξύ μας διάλογο και στα διεθνή φόρα. Εξηγούμε με επάρκεια το δικαιϊκό παραλογισμό των θέσεων της, αποκαλύπτουμε τη νέο-οθωμανική της επεκτατικότητα. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων».
Ο Νίκος Δένδιας από τη Βουλή, αναφέρθηκε και στην επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, σχολιάζοντας πως η γειτονική χώρα διατηρεί απέναντί τους το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου, αποκαλώντας τη γειτονική χώρα δηκτικά, «απειλούμενη δήθεν Τουρκία». Για νευρικές αντιδράσεις απέναντι στην ελληνογαλλική συμφωνία κάνει λόγο η κυβέρνηση. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει δύο ημέρες πριν τις διερευνητικές επαφές, γιατί αποτυπώνει και τη γενικότερη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία οφείλεται στις κινήσεις που έχει κάνει η Αθήνα με το Παρίσι αλλά και την επικείμενη συμφωνία με την Ουάσιγκτον.
Χαμηλές προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές
Οι δυο πλευρές θα πιάσουν το νήμα από την τελευταία τους συνάντηση και τον 62ο γύρο τον προηγούμενο Μάρτιο στην Αθήνα, ενώ από ελληνικής πλευράς στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο Πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο κ. Κουγιού όσο και η κυρία Καναρά, από τον κ. Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η κυρία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Στην προηγούμενη συνάντηση σε τουρκικό έδαφος που είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη παρών ήταν και ο Ιμπραήμ Καλίν, ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, τη συνάντηση χαιρέτισε με την παρουσία της και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Η Αθήνα δια στόματος Νίκου Δένδια έχει μιλήσει για χαμηλές προσδοκίες από τις συναντήσεις αυτές, αφού η Αθήνα «δεν τρέφει ψευδαισθήσεις», καθώς με την Τουρκία δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συντηρήσει ένα κλίμα διαλόγου με την απέναντι πλευρά, παρά τις κωλυσιεργίες αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις. Σε σχέση με την ατζέντα της συζήτησης, η Αθήνα συμμετέχει στις συνομιλίες με αποκλειστικό πεδίο συζήτησης τα πεδία συνεννόησης για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία φαίνεται πως βάζει όλα τα θέματα επάνω στο τραπέζι (γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση των νησιών, μειονότητα Θράκης, κοκ). Μια ένδειξη της χαοτικής διαφοράς που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι το γεγονός πως η Αθήνα εξακολουθεί - εδώ και 63 γύρους - να αποκαλεί τη διαδικασία διερευνητικές επαφές, ενώ η Άγκυρα από τον Μάρτιο κι έπειτα, τις αποκαλεί «συμβουλευτικές».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.