Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι σπασμωδικές αντιδράσεις από Αγκυρα μεριά μετά την ιστορική αμυντική συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας που «κλειδώνει» την ανατολική Μεσόγειο και την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με την παραγγελία των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra. Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της Ελλάδας» και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας επανέρχεται δριμύτερο απευθύνοντας «προειδοποίηση προς τρίτες χώρες», ενώ κάνει λόγο για... «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω ανακοίνωση, «η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές Αρχές) επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση».

https://twitter.com/MFATurkey/status/1444262008694579200?ref_src=twsrc^tfw

Και το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει: «Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας (σ.σ αναφέρεται στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους National Geo 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης), τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων (σ.σ του ψευδοκράτους των κατεχομένων) και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας μνημονεύει επίσης ότι η Κύπρος έχει προγραμματίσει γεώτρηση νότια του νησιού, πράγμα που -όπως αναφέρει- «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την δυσοίωνη προειδοποίηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «στο πεδίο», καλώντας παράλληλα «τις τρίτες χώρες (σ.σ Γαλλία) ότι δεν θα πρέπει να γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Γαλλία που έχει εξοργίσει τους Τούρκους

  • Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
  • Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  • Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).
  • Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  • Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
  • Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
  • Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
  • Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
  • Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας
  • Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία, που συμφωνήθηκε, στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των δύο χωρών και την ενίσχυση της τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του αμυντικού τους εξοπλισμού. Εντός του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα και την ασφάλεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ θα επιδιωχθούν λύσεις, που προωθούν τη βιομηχανική εταιρική σχέση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς ή πραγματοποιούν έργα από κοινού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.