Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόβλεψη για παρουσία γαλλικών δυνάμεων σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρα μας και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο έχει συμπεριληφθεί στην ελληνογαλλική συμφωνία εγκαθίδρυσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, που υπογράφηκε στο Παρίσι. Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που καθορίζεται με ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 2 της συμφωνίας, προφανώς και αποτελεί την κορωνίδα ενός εξαιρετικού διπλωματικού κειμένου, που αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο και το ειδικό βάρος των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Ομως, το ευρύ φάσμα θεμάτων της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, που αναλύεται στα συνολικά 31 άρθρα, συγκροτεί το νέο και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ελληνογαλλικό αμυντικό δόγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για την επόμενη 5ετία τουλάχιστον, όση δηλαδή είναι η διάρκεια της συμφωνίας, από τη στιγμή, που θα τεθεί σε ισχύ.  

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα - Γαλλία συμμαχία: Πώς η συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για τις Belharra κλείδωσε μέσα στο αυτοκίνητο με φόντο την Ακρόπολη 

Ειδικότερα, στη βάση της αμοιβαίας διαφύλαξης και προστασίας της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, προβλέπεται η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο διαβουλεύσεων και ανταλλαγής πληροφοριών αλλά κύρια επί του πεδίου. Η ελληνογαλλική συνεργασία περιλαμβάνει τη χρήση προκαθορισμένων λιμανιών και αεροδρομίων στην ελληνική και γαλλική επικράτεια για εκπαίδευση και επίγνωση του περιβάλλοντος της περιοχής καθώς και ειδικές και χωριστές διευθετήσεις, «που διευκολύνουν την επιχειρησιακή χρήση εγκαταστάσεων θαλασσίων λιμένων και αερολιμένων αμφοτέρων των Μερών».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία, η στρατιωτική συνεργασία αφορά επίσης σε κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, «είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος». 

Τα διακλαδικά Επιτελεία (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας/ Etat-Major des Armées) θα συναντιούνται μία φορά το χρόνο προκειμένου να συντονίζουν την εφαρμογή της επιχειρησιακής και διμερούς συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια. Στις συναντήσεις αυτές θα εκπονείται το στρατιωτικό μέρος του ετήσιου σχεδίου αμυντικής συνεργασίας με τα Επιτελεία των Κλάδων να πραγματοποιούν τις δικές τους συναντήσεις προκειμένου να τροφοδοτούν το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας και να εφαρμόζουν στο αντίστοιχο επίπεδό τους τις αποφάσεις, που λαμβάνονται από κοινού σε διακλαδικό επίπεδο.

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την:

  1. Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
  2. Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  3. Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).
  4. Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  5. Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
  6. Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
  7. Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
  8. Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
  9. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας
  10. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία, που συμφωνήθηκε, στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των δύο χωρών και την ενίσχυση της τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του αμυντικού τους εξοπλισμού. Εντός του πλαισίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άμυνα και την ασφάλεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ θα επιδιωχθούν λύσεις, που προωθούν τη βιομηχανική εταιρική σχέση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς ή πραγματοποιούν έργα από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνογαλλική συμφωνία, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης, με την οποία Ελλάδα και Γαλλία θα ενημερώνουν η μία την άλλη, εγγράφως και μέσω της διπλωματικής οδού σχετικά με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για την θέση της σε ισχύ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.