Με πολλά χαμόγελα και ενδιαφέροντα ενσταντανέ αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα το πρωί 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Ελιζέ των Παρισίων η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία κλείδωσε τις τελευταίες εβδομάδες υπό άκρα μυστικότητα και θα είναι το «ακριβό» περιτύλιγμα της συμφωνίας για προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Belharra, μετά τα γαλλικά Rafale, από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας.
«Θα είναι κάτι που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί», υπογράμμισε αρμόδια κυβερνητική πηγή για να καταδείξει τη σπουδαιότητα της συμφωνίας που θα επισφραγιστεί σήμερα το πρωί με κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και, εν συνεχεία, με τις υπογραφές από τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Παρλί και Δένδια και Λε Ντριάν αντιστοίχως.
Προηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας το δείπνο των δύο ανδρών, μετά την κοινή τους παρουσία στο Λούβρο, όπου και μπήκαν οι τελευταίες πινελιές στον βασικό καμβά της ελληνογαλλικής σύμπλευσης, η οποία έναν χρόνο μετά την αγορά των Rafale, αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά και μετατρέπεται από εταιρική σε στρατηγικής φύσεως σχέση. Δεν είναι μόνο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η αγορά των 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra-FDI και η προοπτική απόκτησης και 3 κορβέτων Gowind, όπερ και διευρύνει το γαλλικό αποτύπωμα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι πλέον η αμυντική συμφωνία, η οποία έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά και, επί της ουσίας, δεσμεύει τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη να είναι παρόντα, όταν παραστεί ανάγκη. Αν και μένει να φανεί πόσο «σφιχτή» θα είναι η διατύπωση του κειμένου, εν τούτοις προκύπτει με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι η χώρα μας δεν θα είναι μόνη, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Μακρά προεργασία
Όπως εξηγεί αρμόδια διπλωματική πηγή, ειδικά το σκέλος της αμυντικής συμφωνίας είναι εδώ και καιρό υπό επεξεργασία. Κείμενα πηγαίνουν και έρχονται μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για αμοιβαία αμυντική συνεργασία ήταν ανοιχτή και πέρυσι, πριν την ανακοίνωση για την απόκτηση των μαχητικών Rafale, αλλά τότε δεν προχώρησε. Δείγμα της προεργασίας είναι και το γεγονός ότι το ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν έχει, εν πολλοίς, κλειστεί εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, από τότε που οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Μασσαλία, στη Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα που είχε διοργανώσει η Γαλλία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που ήταν παρών.
Είναι δεδομένο πως, στη σκιά των εξελίξεων με την AUKUS, η Γαλλία δεν ήθελε να χαθεί ένα ακόμα μεγάλο συμβόλαιο για τη Naval, εξ ου και πίεσε τα πράγματα, δίνοντας στην Ελλάδα το σκέλος της αμυντικής συμφωνίας που επί καιρό επιζητούσε και δημιουργεί συνθήκες δέσμευσης των Γάλλων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με κάθε…επισημότητα, πέραν των ρητορικών διακηρύξεων. Και, βεβαίως, η παρουσία τους θα είναι πλέον πιο πυκνή, με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, αλλά και κοινές επιχειρήσεις με ελληνικές δυνάμεις εντός και εκτός των τειχών. Όπως είναι φυσικό, δε, η συμφωνία των δύο χωρών είναι και μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στο γαλλικό σχέδιο για Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης που επιδιώκει ο κ. Μακρόν να σχηματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.