Η κακή εξέλιξη στο ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ (όπου δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν - παρά το ότι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συνάντησε τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο στενός του σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν είχε τετ-α-τετ με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Σάλιβαν) προκαλεί εκνευρισμό στον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτό αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στην επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε πως «δεν έχουμε ξεκινήσει καλά με τον Μπάιντεν», ενώ επεσήμανε πως η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί αλλού για την αγορά των μαχητικών 5ης γενιάς, σε περίπτωση που δεν ξε-παγώσει η αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ.
Στην Αθήνα δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την κλιμάκωση με την Τουρκική αντι-NAVTEX που ήρθε ως απάντηση στην ελληνική NAVTEX για συνέχιση της δραστηριότητας του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα χθες ο Πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, μέσω της συνέντευξής του στο Bloomberg, πως το διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών: «Έχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας και αυτός είναι η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είχαμε παρόμοια προβλήματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τους δύο, θεωρώ ότι κάναμε όλοι τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Και υποδεικνύουμε στην Τουρκία ότι υπάρχει τρόπος να επιλυθεί αυτό χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολεμική ρητορική ή περιττή ένταση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική διπλωματία πάντως εξακολουθεί να διεθνοποιεί την παραβατικότητα της Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα κατά την ενημέρωση που έκανε στους ευρωπαίους ομολόγους του παρουσίασε χάρτη για την απαράδεκτη παρενόχληση του Nautical Geo έξω από την Κρήτη, εξηγώντας ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν 10 μίλια από τις ακτές του νησιού. «Ποιος θα δικαιολογήσει στη διεθνή κοινότητα ότι στα 10 νμ είναι η υφαλοκρηπίδα, όταν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 12νμ;» έλεγαν διπλωματικές πηγές από τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια - ακόμα και αυτό τις κλιμάκωσης εκπέμποντας παράλληλα μήνυμα μηδενικής ανοχή απέναντι στην απαράδεκτη απειλή του casus belli και τις προκλήσεις που η Άγκυρα επιχειρεί να καταστήσει συνήθεια. Βλέπουν, δε, ως ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια φρένου στην τουρκική παραβατικότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά την άρνηση του Προέδρου Μπάιντεν να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Χαστούκι για την Τουρκία στη Νέα Υόρκη ήταν και η σαφής τοποθέτηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως μάλιστα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο Υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λιβύη, όπως αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, σύμφωνα με το ψήφισμα 2570 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα καταδίκης πάντως η Τουρκία εμμένει στην εμπρηστική ρητορική βάζοντας πλέον στο κάδρο εκτός από την Ελλάδα και τη Γαλλία στη σκιά των ηχηρών μηνυμάτων του Εμμανουέλ Μακρόν από τη Euromed9 στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, δήλωσε χθες πως «την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να την αφήσουν σε όσους βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο», ισχυριζόμενος μάλιστα πως «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία δεν έχει καμία σχέση. Ανοίγει η όρεξη κάποιων όταν ακούν για Αν. Μεσόγειο».
Αναβολή στην τετραμερή με ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ
Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του από την την Κύπρο και το Ισραήλ αναβλήθηκε για το Νοέμβριο μετά την έντονη αντίδραση της Ισραηλινής πλευράς, που επιθυμούσε την εκπροσώπηση των ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών (Άντονι Μπλίνκεν) και όχι της υφυπουργού Βικτόρια Νούλαντ που ήταν προγραμματισμένη. Η συνάντηση του σχήματος συνεργασίας 3+1 θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Νοέμβριο με την παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.