Την ανάγκη να αποχωρήσουν άμεσα οι τουρκικές δυνάμεις από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η υπουργική διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, όμορων Αφρικανικών κρατών και της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετείχαν ως παρατηρητές. Κατά την τοποθέτηση του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα, μη διστάζοντας - όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές - να κατονομάσει την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης έχει προαναγγείλει και η Γαλλία για τις 12 Νοεμβρίου, που θεωρείται εν πολλοίς και το αντίβαρο στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σε αυτήν, θεωρείται σχεδόν βέβαιο από διπλωματικούς κύκλους πως θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να μιλά για διμερή διάλογο «για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο» σημειώνοντας - στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως είναι προς το συμφέρον όλων η συνέχιση της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εύχομαι οι διαφορές να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ομως είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο». O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω του διμερoύς διαλόγου». Για το Κυπριακό ο κ. Ερντογάν υποστήριξε τη θεωρία των δύο κρατών, ενώ για το προσφυγικό ζήτημα ξεκαθάρισε πως η Τουρκία «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα». Από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν ζήτησε και πάλι τη διχοτόμηση της Κύπρου ενώ παραπονέθηκε για την απουσία εκπροσώπησης του ψευδοκράτους. «Ένας από τους ηγέτες των δύο λαών του νησιού που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ έχει τη δυνατότητα να σας απευθυνθεί, όμως δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να μιλήσει από αυτό το βήμα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η Άγκυρα συνέχισε πάντως χθες την επίθεση φιλίας στην Ουάσιγκτον με τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν να έχουν συνάντηση στη Νέα Υόρκη, από την οποία δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι ισχυροί εταίροι και στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και προσδοκώ Μεβλούτ να καλύψουμε αρκετό έδαφος στον χρόνο που θα έχουμε σήμερα», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως οι δυο άνδρες έχουν εξαιρετική συνεργασία σε πολλά θέματα στο Αφγανιστάν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.