Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό μυστικότητα, με δεδομένο ότι δεν είχε ανακοινωθεί, βρέθηκε στο Περιστέρι και συζήτησε με τους δημάρχους των Δυτικών Προαστίων για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης. Το σημείο συνάντησης, βεβαίως, δεν ήταν τυχαίο, μιας και πρόκειται για την εκλογική περιφέρεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μπορεί οι εκλογές να αργούν ακόμα, με βάση τα όσα λέει και επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, είναι σαφές όμως ότι ο πρωθυπουργός θέλει να βγει από το Μαξίμου και να μεταφέρει τα βασικά κυβερνητικά μηνύματα σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, και στα χρόνια της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε γυρίσει ολόκληρη τη χώρα, διευρύνοντας την απήχηση του τότε πολιτικού μηνύματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα παρόμοιο σκηνικό στήνεται και αυτή την περίοδο, όπως φάνηκε αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Δαμάσι της Λάρισας, όπου έδωσε το «παρών» στον αγιασμό στο σχολείο της περιοχής που ανοικοδομήθηκε μέσα σε ελάχιστους μήνες από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου. Αμέσως μετά, έκανε κανονική επίσκεψη στα Φάρσαλα. Εκεί περπάτησε στην πλατεία του χωριού, όπου έγινε δεκτός από πολύ κόσμο, επισκέφθηκε καφετέριες και μαγαζιά, μίλησε με νέους και επιχειρηματίες και προήδρευσε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της περιοχής. Την Τρίτη, βρέθηκε στην Κορινθία όπου εγκαινίασε φωτοβολταϊκό πάρκο.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα o κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις εκτός των τειχών επισκέψεις του, συνδυάζοντας αυτές με την παρουσίαση σημαντικών έργων, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση και την απολιγνιτοοίηση στη Δυτική Μακεδονία και ίσως στην Αρκαδία ενώ εκκρεμεί και μια επίσκεψή του στην Εύβοια.
Εθνικό Σχέδιο Νέων
Για τις επόμενες μέρες, πάντως, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη θα μπει στον πάγο λόγω των διεθνών επαφών του. Από τις 22 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα μιλήσει την Παρασκευή. Θα βρεθεί σε κλειστό δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ηγέτες, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου, Αλ Μένφι, αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Και μετά, θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 27 του μήνα.
Το «όχημα» του κ. Μητσοτάκη, πάντως, για περαιτέρω επαφές το επόμενο διάστημα θα είναι το περιώνυμο Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους, το οποίο είναι υπό επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρείται δύσκολο να είναι έτοιμο πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Όταν είναι έτοιμο, όμως, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να γυρίσει όλη τη χώρα και να συνομιλήσει με νέους ανθρώπους και στις 13 περιφέρειες της χώρας, σε μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει ως την άνοιξη ή και το καλοκαίρι του 2022. Το Σχέδιο αναμένεται να ενσωματώνει περί τις 90 πολιτικές παρεμβάσεις για ένα ευρύ φάσμα τομέων, ενώ θα είναι και δυναμικό. Θα υπόκειται, δηλαδή σε τροποποιήσεις και αναπροσαρμογές, ανάλογα και με τις συζητήσεις που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με νέους ανθρώπου. Αυτοί οι νέοι, δε, θα είναι άνθρωποι από την κοινωνία και όχι κομματικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ ή της ΔΑΠ, όπως έγινε και με τη σύνθεση των νέων που βρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στις δύο πρώτες σειρές της ΔΕΘ και στους οποίους απευθύνθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Το εθνικό σχέδιο νεολαίας θα στηρίζεται συνολικά σε τρεις βασικούς πυλώνες: Ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, ενώ σε αυτό θα ενσωματώνονται παρεμβάσεις για την εργασία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Ήδη, δε, από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα με κάποιες πρώτες κινήσεις για τους νέους, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για την επιδότηση εργασίας, αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας στις οποίες το κράτος επιδοτεί τις ασφαλιστικέ εισφορές από 100.000 σε 150.000, η μείωση ενοικίου και για φοιτητές δημοσίων ΙΕΚ, τα έξτρα vouchers και ο μηδενισμός του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και τα data για τους 18-29 ετών. Στο τραπέζι είναι και ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγης για νέους ανθρώπους.
«Ζέσταμα» μεσαίας τάξης και νέων
Όπως προαναφέρθηκε, συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν κατηγορηματικά τους εκλογικούς συνειρμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με δεδομένο ότι τον Ιούλιο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019, είναι δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές είναι χρονικά πιο κοντά εν σχέσει με τις προηγούμενες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο κεντρικές στοχεύσεις στο μυαλό του. Αρχικά, θέλει να «ζεστάνει» την κοινωνία και ειδικά τη μεσαία τάξη, εξωτερικεύονται και επικοινωνώντας ακόμα καλύτερα τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την τσέπη των πολιτών και την καθημερινότητά τους. Από την άλλη, θέλει να «μαζέψει» τη φθορά που παρατηρείται ως προς τη ΝΔ στις ηλικιακές ομάδες των νέων, καθώς είναι σαφές ότι το lockdown, αλλά και κεντρικές επιλογές, όπως στο σκέλος της Ασφάλειας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έφεραν τριβές. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το κλίμα και να εξηγήσει στους νέους της χώρας ότι το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» τους αφορά εξίσου και ίσως ακόμα περισσότερο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.