Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ακόμα πιο αναβαθμισμένη σύνθεση θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι τις εργασίες της στην Αθήνα η Σύνοδος των Ευρωμεσογειακών Χωρών και μάλιστα σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς χθες, νωρίς το μεσημέρι, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα και να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου. Μάλιστα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν ήρθε από χθες το βράδυ και είχε την ευκαιρία να δειπνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του.

Η EUMED9 (από MED-7) φέρνει στην Αθήνα τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέ Πλένκοβιτς της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η Πορτογαλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών. 

Όπως έγραψε από χθες το Reader, στις 14:15 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Κροάτη ομόλόγό του κ. Πλένκοβιτς στο Μέγαρο Μαξίμου.  Οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προσερχόμενοι στη Σύνοδο το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Συνόδου. Αργότερα, περί τις 19:40, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, ενώ έπεται δείπνο και πάλι στο Ίδρυμα Νιάρχος.

Η Διακήρυξη των Αθηνών

Κατά πληροφορίες, από τη Σύνοδο Κορυφής θα υιοθετηθούν δύο κείμενα, η Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο και η (πολιτική) Διακήρυξη της EUMED. Η συνεδρία για την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις νέες απειλές και εμπλουτίζει την ατζέντα της EUMED. Σε αυτήν αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Διακήρυξης των Αθηνών για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ και απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό των χωρών της Μεσογείου τόσο μεταξύ τους, όσο και εντός της Ε.Ε, τόσο οικονομικά και θεσμικά όσο και επιχειρησιακά.

Την ίδια ώρα, θα υπάρξει και η αναμενόμενη πολιτική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, καθώς παραμένουν οι γνωστές προκλήσεις για τις χώρες του Νότου: από τις παραβατικές συμπεριφορές τρίτων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την κατάσταση σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Λιβύη, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν νέες  προσφυγικές ροές και άρα απαιτείται η στήριξη από την Ε.Ε. των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών, το Μεταναστευτικό και την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τον κίνδυνο εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες και την πανδημία. Προκλήσεις στις οποίες θα απαντήσουν οι ηγέτες με κοινές θέσεις που θα αποτυπωθούν στην πολιτική Διακήρυξη με την οποία θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της EUMED.

Το ραντεβού με Μακρόν

Όπως έγραφε, δε, από χθες το Reader, μάλλον δεν θα υπάρξει ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν στην Ευρωμεσογειακή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει συνάντηση. Το πιο πιθανό,, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Political, θεωρείται οι δύο άνδρες να έχουν κάποια επαφή, άγνωστο ακόμα με ποια μορφή, στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις 27 του μήνα στο Παρίσι, προκειμένου να είναι παρών μαζί με τον κ. Μακρόν στα εγκαίνια μιας ειδικής έκθεσης στο Λούβρο για τη Γέννησε της Σύγχρονης Ελλάδας και ειδικά για την περίοδο 1675-1919, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.