Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από σχεδόν 3 δεκαετίες, ο Μπιλ Κλίντον κέρδιζε τις εκλογές με το δόγμα “It’s the economy, stupid”, τη βασική παραδοχή δηλαδή ότι μια εκλογική αναμέτρηση κρίνεται στην οικονομία, στην τσέπη των πολιτών. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πέρασε 19 μήνες διαχειριζόμενος κρίσεις από τον Μάρτιο του 2020, εκτιμά όμως ότι η οικονομία θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας και για τις εκλογές που ο ίδιος διαμηνύει παγίως ότι θα γίνουν το 2023.

Εξ ου και ο ίδιος εφαρμόζει τη στρατηγική του μερίσματος ανάπτυξης: όπως λέει, από τη στιγμή που η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς και πολύ μεγαλύτερους του αναμενόμενου, τότε η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να μείνει νούμερο στα χαρτί, αλλά να μεταφραστεί και σε όφελος για τους πολίτες. Όπως, δε, είναι φυσικό, μειώσεις ή πάγωμα φόρων που δρομολογούνται, πολιτικά, είναι…χωρίς επιστροφή. Φόρος που μειώνεται, με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αυξηθεί ξανά σε κανονικές συνθήκες.

Με επίκληση στην οικονομία, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης…ερέθισε και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινό, το οποίο θέλει να αναθερμάνει, παρουσιάζοντας ως εναλλακτικής της δικής του διακυβέρνησης μια «προοδευτική κυβέρνηση» με τους κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, σε μια επανάληψη του δραματικού θέρους του 2015. Πρακτικά, συγκρίνει τη δική του πολιτεία με όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, από νωρίς είχε χάσει την μπάλα με τις παλινωδίες του 2015, την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που λειτούργησε ως δεύτερο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η οικονομία, άλλωστε, ήταν η βασική αιτία απώλειας επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη και της στροφής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δύο χρόνια μετά τη νίκη του έχει να λέει ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και χρόνια που δεν αύξησε κανέναν φόρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Ένα από τα σκέλη της συνέντευξης Τύπου του στη ΔΕΘ που πέρασε «στα χαμηλά» ήταν η αναφορά του στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στα πλεονάσματα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εντός του 2022 να γίνει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που επιβάλλει σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό επίσης σημαίνει ότι από τον προϋπολογισμό του 2023 δεν θα πρέπει να υπάρχει στόχος για υπερβολικά πλεονάσματα. Με βάση το Σύμφωνο, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 2% το 2023, 2,9% το 2024 και 3,7% το 2025. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αμφιβάλλει ότι η χώρα μας, με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιστοληπτική ικανότητα, θα μπορεί να πετυχαίνει και τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά θέλει να απομακρύνει και τον «βραχνά» της υποχρεωτικότητας, προκειμένου να ασκήσει πολιτική πιο ελεύθερα. Και η εκτίμηση είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία, το momentum στην ΕΕ θα είναι πιο θετικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.