Ένα δύσκολο φθινόπωρο βλέπουν έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών με δεδομένη και την πρόθεση της Άγκυρας να επαναφέρει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (Ερντογάν, Ακάρ) τις απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και το σύνολο των Τουρκικών διεκδικήσεων. Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ υποστήριξε πως η Ελλάδα επιζητά τις καλές σχέσεις με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, υπενθύμισε όμως πως η αυτοάμυνα είναι ένα παντελώς αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας. Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (άλλωστε όπως είπε δεν συμπίπτουν και τα προγράμματά τους), ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα ούτε και από το μέτωπο των διερευνητικών επαφών, ο επόμενος γύρος των οποίων είναι προγραμματισμένος να λάβει χώρα στην Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα του προσφυγικού, ο Πρωθυπουργός εξήγησε χθες πως τα συμφέροντα Αθήνας κι Άγκυρας είναι ευθυγραμμισμένα, υπενθυμίζοντας πάντως πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης». Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη από τη Θεσσαλονίκη, την αγορά επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών Rafale ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη πολεμική Μοίρα αλλά και την ανανέωση για 5 έτη της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να ρυθμιστούν το επόμενο διάστημα και οι υπογραφές θα πέσουν στο επικείμενο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου, όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών η νέα συμφωνία θα προβλέπει τη μόνιμη αμερικανική παρουσία στις βάσεις της Σούδας, στο Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη και Σκύρο. Η θωράκιση της χώρας συνεχίζεται και με την προμήθεια 44 νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214. Η σύμβαση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των όπλων αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν ότι οι νέες τορπίλες θα είναι διαθέσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται πάντως να ενημερώσει τη βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.
Τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου τον Οκτώβριο στην Καβάλα
Η Αθήνα έχει τεταμένο το βλέμμα της και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, με έμφαση τις εξελίξεις στη Λιβύη, όπου όλο και περισσότερες φωνές βλέπουν δυσκολία στην πραγματοποίηση των εκλογών, ενώ τα Τουρκικά και τα Ρωσικά στρατεύματα δεν δείχνουν καμία διάθεση αποχώρησης από τη χώρα. Η Άγκυρα επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της και με το Κάιρο και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο γύροι συμβουλευτικών επαφών μεταξύ των δυο πλευρών, αν και η στήριξη που παρέχει η Τουρκία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λειτουργεί αποτρεπτικά στο καθεστώς Αλ Σίσι να γεφυρώσει τις σοβαρές διαφορές με την Άγκυρα. Η Αθήνα βλέπει την προσπάθεια που κάνει η Άκγυρα να προσεταιριστεί το Κάιρο και σε απάντηση των κινήσεων αυτών ενισχύει την τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του reader.gr η επόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ηγετών που είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στην Καβάλα στις 19 Οκτωβρίου. Η πόλη της Μακεδονίας φέρει κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Αιγυπτίους, καθότι αποτελεί πατρίδα του ιδρυτή του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους, Μωχάμετ Άλι, ενώ εάν τελικά επιλεγεί ως τόπος πραγματοποίησης της συνάντησης, αυτή θα γίνει στο Ιμαρέτ της πόλης, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Μωχάμετ Άλι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.