Ένα συνολικό σχέδιο με ανάσες για τη μεσαία τάξη, αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές να παίρνουν την ανηφόρα και, βεβαίως, με μια ειδική ενότητα που θα αφορά ένα σχέδιο για τους νέους ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ελληνικό State of the Union, την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για το κύμα ακρίβειας: «Θα αποτελέσει ένα παροδικό φαινόμενο» - «Στην ώρα του θα ολοκληρωθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης»
Ο πρωθυπουργός απόψε αναμένεται να απευθυνθεί σε πολλαπλά κοινά. Στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που στήριξαν και στηρίζουν τη ΝΔ, ευελπιστώντας σε ορισμένες ακόμα φορολογικές ανάσες μετά την πανδημία, στους ανθρώπους των λαϊκών εισοδημάτων που βλέπουν τις τιμές στις λαϊκές, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να παίρνουν την ανηφόρα, αλλά και στους νέους που, μπορεί να μην αποτελούν προνομιακό κοινό της ΝΔ, όμως η κυβέρνηση θέλει να τους επαναπροσεγγίσει και με το βλέμμα στραμμένο στην εμβολιαστική εκστρατεία, αλλά όχι μόνο.
Κίνητρα για τους νέους
Όπως έγραψε από χθες το Reader.gr, στο τραπέζι είναι η επέκταση του Freedom Pass και στους ανηλίκους ηλικίας 15-17 ετών. Στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί ένα μέτρο ειδικά για τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, προκειμένου να τους ωθήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ένα Freedom Pass, με άλλα λόγια, με μεγάλα πακέτα ίντερνετ, με δεκάδες data, για ορισμένους μήνες, αρχής γενομένης, αν όλα πάνε καλά από τέλος Σεπτεμβρίου. Το πακέτο θα δικαιούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι εμβολιάζονται και θα έχουν αρκετά data μέσα στον μήνα για να κάνουν ό,τι επιθυμούν με το κινητό ή το τάμπλετ τους.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να αποκλειστεί η παροχή του πακέτο ίντερνετ να συνοδεύεται και με ένα ποσό και για τους ανήλικους που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιάζονται, όπως έγινε και με τους νέους 18-24 ετών. Το δεύτερο μέτρο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι μια ενιαία Ψηφιακή Κάρτα Νέων. Το «όχημα» θα είναι το φοιτητικό πάσο που παίρνουν όσοι εγγράφονται στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα η αρχή να αναμένεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με τους πρωτοετείς και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους φοιτητές. Πρακτικά, θα πρόκειται για την ψηφιοποίηση του πάσου με ένα μικροτσιπ.
Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την κάρτα για ό,τι θέλει π.χ. για να κινητροδοτήσει την αγορά βιβλίων ή την πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού.
Αυτά, βεβαίως, είναι κάποια από τα μέτρα για τους νέους, καθώς θα περιγραφεί μια συνολική δέσμη για τη νέα γενιά. Στο τραπέζι, επίσης, υπάρχει ένα σχέδιο επιδότησης θέσεων εργασίας. Για κάθε πρόσληψη που θα κάνει ένας εργοδότης σε νέους έως 30 ετών, το κράτος θα επιδοτεί κατ’ αρχάς ένα μέρος του μισθού, ακόμα και το μισό, ενώ θα υπάρχει κίνητρο και για τον εργοδότη.
Πακέτο για τη μεσαία τάξη
Εκτός του κεφαλαίου που αφορά τους νέους, σίγουρο θεωρείται ένα πακέτο κινήσεων με κόστος περί το 1,6 δις ευρώ, ήτοι η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, όπως είχε δεσμευθεί προ καιρού η κυβέρνηση και περαιτέρω η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% από 22%. Από εκεί και πέρα, είναι σχεδόν κλειδωμένη η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις στα εκκαθαριστικά λόγω των αντικειμενικών αξιών. Ακόμα, θα υπάρξει προαναγγελία και για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πλέον του 1%, αν και υπάρχει σενάριο η μείωση να είναι κλιμακωτή και να εκτείνεται τόσο στο 2022 όσο και στο 2023.
Προσπάθεια έχει γίνει και για την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης και για μισθωτούς και συνταξιούχους, παρά τις ενστάσεις των θεσμών. Ένα μέτρο ακόμα, δε, είναι και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες,
«Όχι» στο ηλεκτροσόκ
Μια κρίσιμη παράμετρος για την κυβέρνηση είναι να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που, εν πολλοίς προοικονομούνται από κυβερνητικά στελέχη. Κλειδωμένη είναι η διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος ως προς τη λίστα των δικαιούχων, με επιδότηση της τάξης των 150 εκ. Ευρώ, ενώ θα βρεθούν και άλλες λύσεις, προκειμένου και να γίνει μια εσωτερική αναδιάταξη πόρων που θα «ρεφάρει» τις αυξήσεις από τη χονδρική. Στο τραπέζι είναι και η επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.