Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε υψηλούς τόνους, που θυμίζουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, κινήθηκε χθες, Δευτέρα, η Τουρκία με την εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας να επανέρχεται στο αγαπημένο θέμα του Χουλουσί Ακάρ, που είναι η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε στα ζητήματα της Θράκης μιλώντας για πολιτικές καταπίεσης που ασκούνται εναντίον των Μουφτήδων. «Παρά τις εκκλήσεις που κάνει η χώρα μας για σχέσεις καλής γειτονίας, η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς Συνθήκες και συνεχίζει τις ενέργειες που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», σημείωσε χθες η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Πινάρ Καρά. Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανοίγοντας και πάλι θέμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Θράκη. «Η Ελλάδα, στη Δυτική Θράκη, πρέπει να δώσει τέλος στις παρεμβατικές πολιτικές και την καταπίεση των μουφτήδων. Στεκόμαστε δίπλα στους ομοεθνείς μας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο κ. Τσαβούσογλου θυμίζοντας τα όσα ο ίδιος είπε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη τον περασμένο Μάιο.

Η ελληνική πλευρά επέλεξε να μην σηκώσει το γάντι, απεναντίας ο Νίκος Δένδιας συνάντησε χθες την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Ελ Μανγκούς και υπενθύμισε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πλευράς στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως προϋπόθεση διενέργειας αδιάβλητων εκλογών στη χώρα, που έχουν ορισθεί για τον Δεκέμβριο, είναι η απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων, κυρίως των Τουρκικών, θέση που είχε υποστηρίξει και η Λίβυα υπουργός πριν λίγους μήνες, μπροστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος όπως το άκυρο και ανυπόστατο και παράνομο Τουρκολιβυικό μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που εκτός από την διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Λιβυκή βουλή. Εμείς λέμε ότι είναι ένα παράδοξο που αγνοεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, που είχαν προηγουμένως επισκεφτεί το Ισραήλ και την Τυνησία. Οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Αθήνα και Ουάσινγκτον είναι κοντά στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας, η υπογραφή της οποίας πιθανολογείται πως θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην επίσκεψη που θα κάνει ο Νίκος Δένδιας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται μόνιμη αμερικανική παρουσία στις βάσεις της Σούδας, στο Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη, και Σκύρο.

Στην Τυνησία ο Δένδιας σήμερα

Σήμερα, Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τυνησία, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Kais Saied, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον ομόλογό του, Othman Jerandi. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει επίσης 100.000 εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στην Τυνησιακή πλευρά προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.