Να αλλάξει την ατζέντα θα επιχειρήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο, με την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιας και η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει, όχι απλώς στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αλλά στη βασική εντολή, με την οποία εξελέγη, δηλαδή να ελαφρύνει τα βάρη για τη μεσαία τάξη. Αυτή θα είναι και η κεντρική κατεύθυνση της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο, μετά τον κύκλο των αλλεπάλληλων κρίσεων που ταρακούνησαν την κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι όλα κρίνονται, στο τέλος της ημέρας, στην οικονομία, εξ αυτού και ένα κύμα ακριβείας που μπορεί να προκύψει από εξωγενείς παράγοντες, έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε ακόμη: «Καμπανάκι» στις Αρχές ενόψει ΔΕΘ – Περιμένουν μεγάλες συγκεντρώσεις αρνητών του εμβολιασμού
Βασικό κριτήριο για το εύρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι τα στοιχεία για το Β’ τρίμηνο του ΑΕΠ, τα οποία θα εκδώσει η ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη. Με δεδομένο, δε, ότι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου είναι παραδοσιακά το καλύτερο λόγω του τουρισμού που φέτος ξεπέρασε και τις αρχικές προσδοκίες, εν τελεί στην κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να προβούν σε έναν κύκλο ευρύτερων παροχών και μάλιστα με ορίζοντα διετίας.
Αυτό γιατί το 2023 είναι, ούτως ή άλλως, εκλογική χρονιά - αν δεν έχει προηγηθεί κάποιος εκλογικός αιφνιδιασμός, ενώ επανέρχεται, με βάση τα όσα ξέρουμε, το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, δηλαδή ένας πιο στενός δημοσιονομικός κορσές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει προσαρμοστεί ήδη από το 2022 στα νέα δεδομένα.
Άκρως πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 8%, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που δρομολογήθηκαν. Δύσκολη, από την άλλη, είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αν και το ζήτημα δεν έχει λήξει οριστικά. Άκρως πιθανή είναι επίσης η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%. Ακόμα, μένει να φανεί, αν θα υπάρξει κάποια αναφορά για νέα μείωση του ΦΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός μπορεί να προαναγγείλει κινήσεις και για το 2023, όπως η προαναγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή της σημαντικής μείωσης της προκαταβολής φόρου. Μένει, δε, να φανεί, αν στο πλαίσιο μιας «έκπληξης» που συζητείται, μπορεί να υπάρξει κάποια προοπτική για μείωση και των συντελεστών του φόρου εισοδήματος.
Αντισταθμιστικές κινήσεις
Την ίδια ώρα, ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για κινήσεις αντιστάθμισης του κύματος ακρίβειας που μπορεί να επελάσει τις επόμενες εβδομάδες, επηρεάζοντας από την τιμή του ψωμιού έως τα τιμολόγια της ΔΕΗ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το πρωί της Πέμπτης, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης εκτός ατζέντας στο υπουργικό, έθεσε το ζήτημα της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις στην Έκθεση. Ανώτερη πηγή του υπουργείου Ενέργειας εξηγούσε στο Reader.gr ότι υπάρχει ένα εφεδρικό σχέδιο εσωτερικής διαχείρισης, προκειμένου να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και διάθεσης του ρεύματος. Αυτό, όμως, μπορεί να μην είναι αρκετό, συνεπώς αναζητούνται εναλλακτικές, οι οποίες την ίδια ώρα να μην προσκρούουν και στους κανόνες της ΕΕ ως προς την απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων. Με άλλα λόγια, αυτό που απαγορεύεται είναι το κράτος να επιδοτήσει π.χ. επιχειρήσεις απευθείας, επειδή η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια. Με αυτό το δεδομένο εξετάζονται έμμεσες λύσεις που θα προσπεράσουν το κοινοτικό «μπλόκο». Κατά πληροφορίες του Reader.gr η φόρμουλα για το «αντιστάθμισμα» είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.