Υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση θα είχε σχεδόν…πανηγυρικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξηγεί τη λογική των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και να στέλνει μήνυμα φυγής προς τα εμπρός. Το ναυάγιο με τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, όμως, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να καλείται σήμερα, στην επίμαχη συνεδρίαση, να κάνει αναφορά στο εν λόγω περιστατικό, αλλά και να στείλει το μήνυμα μεταρρυθμιστικής φυγής προς τα εμπρός, μιας και η κυβέρνηση έχει βγει από ένα σπιράλ αλλεπάλληλων κρίσεων, με την πανδημία, τις πυρκαγιές, αλλά και τον ανασχηματισμό που πήγε…όσο πιο λάθος θα μπορούσε.
Είναι, βεβαίως, δεδηλωμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί, αλλά και με τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Προς τούτο έδειξε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εμφανίστηκε άκρως αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Μέχρι την ομιλία του, όμως, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, ο κ. Μητσοτάκης έχει χρόνο και θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του ως προς το τι θα γίνει με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μένει επίσης να φανεί, αν στο υπουργείο θα υπάρχουν δύο θέσεις, μια ενός υπουργού και μια ενός υφυπουργού.
Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κλείσει το ζήτημα τις επόμενες ημέρες. Όμως, σύμφωνα με έτερο συνεργάτη του πρωθυπουργού, το «κάζο» της υπόθεσης Αποστολάκη κάνει τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να σκεφτεί εξαιρετικά προσεκτικά το όνομα του ανθρώπου, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση και ο οποίος θα έχει, βεβαίως, και «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά, όπως έγραψε από χθες το Reader.gr, αλλά και ορισμένα πολιτικά, όπως αρμόζει άλλωστε σε επικεφαλής υπουργείου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Reader.gr, τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι εκτός συζήτησης. Ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος δεν έχει «σταθμιστεί» για τη θέση, ενώ και ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται. Ποτέ δεν υπήρξε συζήτηση για τον ναύαρχο και πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο. Τα ονόματα του στρατηγού Χρήστου Μανωλά και του πτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά περισσότερο ακούγονται, για να…ακούγονται, ενώ καμία πιθανότητα δεν έχει η επαναφορά του πρώην υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Κατά πάσα πιθανότητα, το πρόσωπο που σταθμίζεται δεν έχει διαρρεύσει, ενώ, αν υπάρξει υφυπουργός, τότε αυτό το πρόσωπο θα μπορούσε να έχει περισσότερο ακαδημαϊκά και άρα επικουρικά χαρακτηριστικά. Μπορεί, βεβαίως, να προκριθεί το σενάριο της ύπαρξης ενός υπουργού, ο οποίος θα έχει ως άμεσο υφιστάμενο τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.